Binnen twee weken vergunning voor familie kennismigranten

Nareizende famillieleden van kennismigranten kunnen binnen twee weken een verblijfsvergunning krijgen. Dit schrijft staatssecretaris Albayrak van Justitie vandaag aan de Tweede Kamer. In navolging van aanvragen van meereizende gezinsleden geldt nu ook voor de behandeling van aanvragen van nareizende gezinsleden een streeftermijn van twee weken. Om aan deze termijn te voldoen moeten kennismigranten en hun familieleden een volledige ingevulde aanvraag indienen bij het speciale loket voor kennis- en arbeidsmigratie van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND).


Verder zal per 1 augustus de streeftermijn van twee weken van toepassing zijn bij de behandeling van aanvragen van vreemdelingen die het doel van hun verblijf, bijvoorbeeld studie, willen wijzigen in het verblijfsdoel kennismigrant. Hiermee wordt een belemmering voor de toetreding van talentrijke jongeren tot de arbeidsmarkt weggenomen.

Sinds de start van de kennismigrantenregeling in oktober 2004 hebben ongeveer 8800 mensen gebruik gemaakt van de procedure. Bovendien heeft de IND inmiddels met ongeveer 2600 bedrijven en instellingen afspraken gemaakt, zodat zij gebruik kunnen maken van de kennismigrantenregeling. De top drie van de arbeidsmarktsectoren waar kennismigranten aan de slag gaan, zijn de ICT-sector, de industrie en wetenschappelijk onderwijs/onderzoek. De top drie van herkomstlanden van kennismigranten zijn India, de Verenigde Staten van Amerika en Japan.


De kennismigrantenregeling biedt een snelle procedure voor vreemdelingen die in dienst komen bij werkgevers die zich bij de IND hebben aangemeld voor deelname aan de regeling. Een kennismigrant is een migrant die naar Nederland komt om arbeid in loondienst te verrichten en een bruto-inkomen verdient vanaf 46.541 euro of 34.130 euro als hij jonger is dan 30 jaar. Voor hen geldt een procedure waarbij geen tewerkstellingsvergunning vereist is en de aanvraag voor een verblijfsvergunning binnen twee weken door bij het speciale loket voor kennis- en arbeidsmigratie bij de IND in Rijswijk wordt afgehandeld. Zowel werkgevers als werknemers kunnen op bij dit loket, waar de aanvragen voor kennismigranten snel en zorgvuldig worden afgehandeld, terecht. Werkgevers kunnen de verklaring en de aanvraagformulieren voor kennismigranten vinden en invullen op een speciale pagina voor kennismigranten op de website van de IND.