Toespraak bij de ondertekening van de intentieverklaring Greenport Nederland

Toespraak van de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, mevrouw G. Verburg, bij de ondertekening van de intentieverklaring Greenport Nederland, op de derde Greenportconferentie, 21 juni 2007, Barendrecht.

Dames en heren,

Tuinbouwmensen ontmoette ik al bij diverse gelegenheden, maar vandaag mag ik u voor het eerst toespreken in uw samenwerkingsverband Greenport Nederland.

U bent het afgelopen jaar intensief bezig geweest om uw visie en ambities uit te werken tot een concreet uitvoeringsprogramma. En vandaag mag ik, als de LNV-minister met wie u verder zult gaan, daar voor het eerst op inhaken. En ik kan u zeggen dat ik – samen met mijn collega-ministers van VROM, Verkeer & Waterstaat en EZ – graag aan de slag wil om dit project tot een succes te maken.

Samen zullen wij ons inzetten, om van Greenport Nederland, nationaal en internationaal, iets moois te maken. Want ook ik onderken het belang van de tuinbouw voor de nationale economie. Ik sta voor behoud en ontwikkeling van een concurrerende en maatschappelijk verantwoorde tuinbouw in Nederland.

De opzet van Greenport Nederland is veelbelovend. Het uitvoeringsprogramma van de stuurgroep geeft heel goed de zaken weer waar we met elkaar aan moeten werken. Daarin heb ik veel vertrouwen en daarom zal ik straks ook met overtuiging de intentieverklaring tekenen.

Vorig jaar, tijdens de tweede Greenportconferentie, werd de gezamenlijke visie van Greenport Nederland gedeeld: we willen een vitale tuinbouwsector en daarmee onze kansen op de markt vergroten en optimaliseren. Regionaal, nationaal en ook internationaal.

Daarom gaan we met het bedrijfsleven en de overheden op lokaal, regionaal en nationaal niveau gezamenlijk om de tafel. Want we zijn allemaal op weg naar hetzelfde doel. Met het uitvoeringsprogramma van de stuurgroep, dat zeer compleet en helder is, kunnen we aan de slag. Chapeau voor de stuurgroep!

Dit is het startpunt van een nieuwe fase. We moeten het nu realiseren in de praktijk. We hebben beleid en intentieverklaringen. Nu komt het aan op de uitvoering. U bent de koploper in de internationale tuinbouw. Daar bent u trots op, terecht. Ook ik ben daar trots op. Maar koploper en de eerste blijven, is moeilijker dan koploper worden. Blijf dus scherp op u zelf en naar elkaar toe, en werk samen.

We moeten allemaal veel tijd blijven steken in het opbouwen en onderhouden van onze relaties. Voor de tuinbouw is daarbij belangrijk aandacht te hebben voor de maatschappelijke omgeving en het milieu. Transparantie en duidelijkheid, dat zijn essentiële onderdelen van maatschappelijk verantwoord ondernemen.

De overheid heeft hier een verantwoordelijkheid in en het bedrijfsleven ook. Ik zie daarbij de volgende, optimale balans: het Rijk is geen voortrekker in dit programma en zal het bedrijfsleven niet voorschrijven wat van hen verwacht wordt, maar de ministeries zullen de enthousiaste en gedreven partners uit het bedrijfsleven ondersteunen als zij hun taak als maatschappelijke partner serieus nemen.

U bent vol goede moed en de stuurgroep heeft het volste vertrouwen in Greenport Nederland. Ik deel uw enthousiasme. Uw missie heeft raakvlakken met twee pijlers van het regeerakkoord: pijler 2: innovatieve, concurrerende en ondernemende economie, en pijler 3: een duurzame leefomgeving.

Veel plannen van dit kabinet ondersteunen Greenport Nederland. Ons Urgentieprogramma voor de Randstad geeft bijvoorbeeld grote prioriteit aan een snelle verbetering van de infrastructuur. Greenport Nederland zal ook hiervan de vruchten kunnen plukken.

Verder heb ik met de provincies Zuid-Holland, Noord-Brabant en Zeeland afspraken gemaakt over het realiseren van glastuinbouwlocaties in de Zuidplaspolder, het westen van Brabant en Terneuzen. Ik hoor tot mijn vreugde goede signalen over de plannen en uitvoering ervan; in Terneuzen bijvoorbeeld kan dit najaar de schop al in de grond. Vijf locaties zijn nog in ontwikkeling, die hebben nu extra tijd gekregen. In 2010 zijn ze allemaal klaar!

Het Rijk is nog op andere vlakken in de weer: we gaan de sanering van 'papieren glas' stimuleren, want duurzame groei kan niet zonder bundeling. En we zorgen er ook voor dat ongewenste toename van verspreid glas wordt tegengaan. Dat is opgenomen in het Beleidsprogramma van het Kabinet. Hiervoor gaan we de optie van het saneringsfonds verkennen.

Zo voorkomen we verrommeling van het landschap en kan de sector duurzamer produceren. Het Rijk vraagt uw onvoorwaardelijke steun voor deze opgave; wij spreken de provincies aan op de regierol die ze daarvoor hebben gekregen. We gaan zorgen dat onteigening mogelijk wordt, ook voor herstructurering van glastuinbouwgebieden. En we organiseren werkateliers om de ruimtelijke kwaliteit te verbeteren. Op die manier krijgen we ook helder voor ogen wat het meest gunstige beleid is voor zowel de maatschappij als de sector.

We zijn ook nog bezig met het regelen van vergunningverlening voor lange, zware voertuigen. En binnen de Europese agenda heb ik vorige week voor elkaar gekregen dat de telersverenigingen voor groenten en fruit een nog grotere rol kunnen gaan spelen voor marktgerichte en op duurzaamheid gerichte innovaties in de sector. Kortom, u hoort het, de overheid, en dus ook ik, zit zeker niet stil. Hieruit moge onze betrokkenheid en inzet blijken.

De betrokken partijen willen en kunnen het met elkaar gaan doen. Toch wil ik u nog een tip geven: blijf werken aan draagvlak vanuit de samenleving! U allen, moet zelf aan de burger laten zien dat u duurzaamheid en een mooi landschap hoog in het vaandel heeft. Zo trekt u de burger mee!

Zo meteen onderteken ik de intentieverklaring, dat betekent dat ik er niet omheen wil draaien. Met mijn handtekening geef ik aan dat het Rijk zich committeert aan samenwerken aan een concurrerend en maatschappelijk verantwoord Greenport Nederland. Daarvoor neem ik graag, samen met u, de verantwoordelijkheid.

Ik dank u voor uw aandacht.