Video: Heemskerk spreekt internationale ondernemers

Donderdag 22 juni 2007 sprak staatssecretaris Heemskerk in Brasserie Berlage in Den Haag met internationale ondernemers op de Exportborrel van de EVD.

De staatssecretaris stelde zich voor en gaf de exportondernemers de kans problemen en mogelijkheden met hem te bespreken.

Heemskerk opende met goed nieuws: 'In 2006 bereikte de export van goederen en diensten een recordhoogte van 392 miljard euro.' Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bedroeg de groei van de totale export in 2006 7,4 procent.

De staatssecretaris verwacht dat de export een 'belangrijke motor voor onze economie blijft'. 'Maar', voegde hij daar aan toe, 'wil je een motor draaiend houden, dan moet je hem wel voeden.' Hiervoor noemde Heemskerk de drie belangrijkste aandachtsgebieden: het behoud van het aandeel op nabije markten, groei van het aandeel op opkomende markten en het versterken van het Nederlandse imago.

De staatssecretaris wees nog even op 'het Chinese gevaar'. Hij ziet geen enkele reden om 'bang voor de Chinezen' te zijn. 'Landen als China en India bieden ons nog ongekende exportkansen.'