VWS draagt bij aan bestrijding besmettelijke ziekten

Kennisinstellingen van VWS, zoals het Nederlands Vaccininstituut (NVI) en Top Instituut Pharma, dragen bij aan de ontwikkeling van geneesmiddelen zoals hittebestendige vaccins. Dat zei minister Klink in Noordwijk, waar deze week het OESO-forum werd gehouden.

Op de bijeenkomst van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling is gesproken over geneesmiddelen voor opkomende en besmettelijke ziekten in ontwikkelingslanden. In aanwezigheid van Koningin Beatrix spraken ministers en beleidsmakers met vertegenwoordigers van het bedrijfsleven, liefdadigheidsorganisaties, de academische wereld en niet-gouvernementele organisaties over de economische belangen van het aanpakken van verwaarloosde en opkomende infectieziekten. De vertegenwoordigers kwamen uit zowel ontwikkelingslanden als ontwikkelde landen.

Besmettelijke tropische ziekten hebben ernstige gevolgen voor families, gemeenschappen en economieën, met name in ontwikkelingslanden. De Wereldgezondheids-organisatie schat dat zo’n één miljard mensen lijden aan deze ziekten, maar er zijn weinig nieuwe behandelingen of geneesmiddelen. De ministers Klink (VWS) en Koenders (Ontwikkelings-
samenwerking) gaven aan dat het geven van meer geld niet genoeg is. Ze vragen aandacht voor moderne manieren van onderzoek en voor goede manieren om gezondheidsproducten op de juiste plek te krijgen en ze op de juiste manier toe te dienen.