Musea gratis voor jongeren tot en met 12 jaar

Musea zullen gratis toegankelijk worden voor jongeren tot en met 12 jaar. Dat heeft de ministerraad vrijdag 22 juni besloten op voorstel van minister Plasterk.

Het besluit is opgenomen in de notitie 'Kunst van leven', die is opgesteld naar aanleiding van het dit voorjaar uitgebrachte advies van de Raad voor Cultuur.


De hoofdlijn van de notitie is het bieden van ruimte aan talent om kunstenaars en kunstinstellingen uit laten te groeien tot internationale toppers. Met de instelling van de Vermeerprijs, een grote nationale prijs voor de kunsten, krijgt cultureel talent van internationale kwaliteit de kans zich verder te ontwikkelen. De prijs is vergelijkbaar met de Spinozaprijs in de wetenschap. Daarnaast zal amateurkunst beter worden ondersteund en komt er meer aandacht voor cultuur in het onderwijs.


Het kabinet vindt dat architectuur en monumenten een belangrijke rol spelen bij de ruimtelijke inrichting van Nederland. Het cultuurbeleid kan zo bijdragen aan de herkenbaarheid en de kwaliteit van de leefomgeving van burgers. In dat kader wordt gewerkt aan modernisering van de monumentenzorg, waarbij niet alleen naar het object zelf wordt gekeken maar ook naar het landschap waarin het staat.


Ten aanzien van beeldende kunst wil het kabinet meer aandacht voor toptalent, meer relevantie voor het publiek en het aanzien van Nederlandse beeldende kunst in het buitenland versterken. Verder zal de minister van OCW met de publieke omroep afspraken maken voor het vergroten van de aandacht voor cultuur op de publieke zenders. Er zal budget worden vrijgemaakt voor goed historisch drama op televisie.


Theater moet meer zichtbaar en herkenbaar worden. Conform het advies van de Raad voor Cultuur worden acht vaste stads- of regiogezelschappen en een Friestalig gezelschap gesubsidieerd. Ook komt er een nieuw fonds voor muziek, theater en dans. Dit fonds zal een deel van de vierjarige subsidies in de podiumkunsten verstrekken die nu nog door het ministerie van OCW wordt verleend. Alle specifieke stimuleringssubsidies voor cultuureducatie, -participatie en amateurkunst (inclusief het Actieplan Cultuurbereik) komen in het nieuw Fonds cultuurparticipatie.