Nederland verlengt missies Bosnië, Irak en Libanon

De militaire bijdrage van Nederland aan de missies in Bosnië (EUFOR), Irak (NTM-I) en Libanon (UNIFIL) wordt verlengd. Dit heeft het kabinet vrijdag 22 juni besloten.

Bosnië-Herzegovina

De Nederlandse bijdrage aan de European Force (EUFOR) in Bosnië-Herzegovina wordt verlengd met twaalf maanden. De bijdrage die Nederland momenteel met circa 85 militairen levert aan de operatie “Althea” gaat nu een jaar langer door, tot juni 2008.

Irak

In Irak draagt de NAVO met een trainingsmissies bij aan de opbouw van de Iraakse veiligheidssector. Nederland levert 7 militairen voor deze NAVO Trainingsmissie Iraq (NTM-I). De deelname wordt per 15 augustus 2007 met zes maanden verlengd.

Libanon

De Verenigde Naties kan nog tot en met 28 februari 2008 rekenen op de Nederlandse maritieme bijdrage aan de United Nations Interim Force In Lebanon (UNIFIL). Tot en met de eerste week van 2008 biedt Nederland een fregat aan voor het beveiligen van de zeegrens van Libanon. Een bevoorradingsschip ondersteunt vervolgens tot 1 maart de logistiek in het gebied. De extra zes maanden krijgen vanaf maart 2008 mogelijk een vervolg met nogmaals een half jaar verlenging.

In afzonderlijke kamerbrieven gaat de regering verder in op de besluitvorming voor de verlengingen en de situatie in de betreffende gebieden.