Opening nieuwe pand Het Zwarte Corps (HZC)

Alleen de uitgesproken tekst geldt.

Dames en heren,

Ik wil u allereerst hartelijk bedanken voor de uitnodiging om hier te zijn. Het is me een eer om dit zestigjarig jubileum met u mee te vieren en om dit nieuwe gebouw van het Zwarte Corps voor u te mogen openen. Wegwerkers hebben als vanzelfsprekend een warm plekje in het VenW-hart, zonder u zou er of géén asfalt zijn, of het zou er belabberd bij liggen. En dat is slecht voor de mobiliteit.

U weet, bij Verkeer en Waterstaat staat mobiliteit hoog in het vaandel. En we willen niet alleen mensen van A naar B krijgen, goederenvervoer is minstens zo belangrijk. Nederland is een mooi land, met een héél strategische ligging. Hierdoor spelen we een centrale rol in het Europese goederenvervoer en dat maakt een groot deel uit van onze economie. Om de groeiende transportstromen goed af te wikkelen, hebben we alle modaliteiten nodig. Binnenvaart, het spoor, maar zeker ook de weg. En dan moet die weg wel in topconditie zijn.

Jarenlang is er te weinig geld geïnvesteerd in het beheer en onderhoud van onze wegen. Minister Peijs heeft er flink aan getrokken, en onder het motto ‘houwen voor bouwen’ ging Rijkswaterstaat in 2006 aan de slag met het achterstallige onderhoud. De asfalteermachines moesten flink aan de bak! Meer dan ooit kreeg de Nederlandse automobilist te maken met wegwerkzaamheden, ruim tweehonderd projecten liepen en lopen voor kortere of langere tijd. Na anderhalf jaar Groot Onderhoud liggen we mooi op schema. Eind 2007 moet 45% van het achterstallig onderhoud weggewerkt zijn.

Om al die mooie plannen om te zetten in resultaten bent u onmisbaar. Sinds het begin van het Groot Onderhoud zijn de contacten tussen het Zwarte Corps en Rijkswaterstaat sterk toegenomen. Er veranderde nogal wat voor de wegwerkers, en ik moet zeggen, petje af. De overschakeling naar wegwerkzaamheden in de nacht, het weekend en vakanties is niet makkelijk. Toch hebben uw leden dit, ondanks de invloed op het gezinsleven, geaccepteerd.

Verkeer en Waterstaat zet met de VanAnaarBeter-campagne zwaar in op een publieksvriendelijke aanpak van het Groot Onderhoud. Dat doen we met de combinatie van de wegwerker als beeldmerk van VanAnaarBeter, betere voorlichting en betere verkeersinformatie via de website van VanAnaarBeter. Ik heb sterk de indruk dat mensen door die campagne meer begrip hebben gekregen voor wegwerkzaamheden.

De wegwerker is niet voor niets het boegbeeld geworden van de VanAnaarBeter-campagne. Het is ontzettend belangrijk dat iedereen oog heeft voor de mensen die in weer en wind, dag en nacht, werken aan de weg. Veel automobilisten vinden het helaas nog steeds normaal om wegwerkers agressief te benaderen. Ze toeteren, ze schelden, ze gooien blikjes en flesjes of stappen zelf uit om uw leden fysiek te bedreigen. Veiligheid is een andere gedeelde zorg van ons, dat kan wat mij betreft niet hoog genoeg op de agenda. Het is onacceptabel dat automobilisten te dicht en te hard langs de wegwerkers heen rijden. Ook om dit soort zaken te voorkomen werkt het Zwarte Corps intensief samen met Verkeer en Waterstaat en de politie. Dat waardeer ik ontzettend, want als we samen optrekken vergroten we de kans op succes.

Dames en heren,
Het Zwarte Corps is een betrouwbare partner, altijd bereid om mee te denken en werken. Dat het Zwarte Corps zich positief uitlaat over de nieuwe aanpak van het ministerie is een belangrijke bevestiging voor ons dat we op de goede weg zitten. En als ik toch complimentjes aan het geven ben, uw inzet en toewijding is zeker een van de redenen dat het Groot Onderhoud zo mooi op schema ligt. De komende jaren blijven we samenwerken, op het gebied van uitvoering én veiligheid. Daarbij is te verwachten dat het werk aan de weg toeneemt. Rijkswaterstaat spreidt de werken zo goed mogelijk over het jaar. Dat kan ook, omdat de winters niet zo hard meer zijn. Voor u moet dat prettig zijn, want het geeft meer continuïteit in het werk.

Dat is de toekomst, voor nu feliciteer ik u van harte met dit mooie, nieuwe gebouw. Hier hebt u volgens mij wel ruimte om al uw ambities te ontplooien. Ik ben er trots op dat ik het mocht openen en wens u alle succes voor de toekomst. We komen elkaar vast nog wel eens tegen, onderweg.

Dank u wel.