CIZ start met indicatiestelling in ZZP’s

Het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) start 1 juli met een nieuwe wijze van indicatiestelling voor cliënten met aanspraak op een volledig pakket/verblijf. Deze cliënten krijgen voortaan een indicatie in termen van een zorgzwaartepakket (ZZP). Ook de Bureau’s Jeugdzorg indiceren voor de intramurale jeugd-GGZ vanaf 1 juli in termen van ZZP’s.

Zorgzwaartebekostiging

Voor cliënten die voor 1 juli bij het CIZ een indicatie hebben aangevraagd en op of na 1 juli een indicatiebesluit ontvangen, hanteert het CIZ een overgangsregeling. Deze regeling zorgt ervoor dat alle cliënten die op 1 juli 2007 in behandeling zijn bij het CIZ en in aanmerking komen voor de functie verblijf, geïndiceerd worden voor een zorgzwaartepakket.

Vanaf 1 juli krijgen cliënten een indicatiebesluit van het CIZ. Daarin staat informatie over:

  • De grondslag voor de AWBZ-zorg;

  • De geïndiceerde functies (waaronder verblijf);

  • Het geïndiceerde zorgzwaartepakket;

  • De omvang in uren van de geïndiceerde functies gezamenlijk zoals opgenomen in het zorgzwaartepakket;

  • Een inhoudelijke toelichting op het zorgzwaartepakket. Deze inhoudelijke toelichting is voor de ZZP’s voor verpleging&verzorging, verstandelijk en lichamelijk gehandicaptenzorg afkomstig van de ontwikkelde gebruikersgidsen. Het zorgkantoor en de zorgaanbieder hanteren deze gidsen ook.

De indicatiesteller, zorgkantoor en zorgaanbieder maken in het berichtenverkeer gebruik van de AWBZ-brede zorgregistratie (AZR). Via de AZR wordt in 2007 het geïndiceerde ZZP vertaald naar een standaard-combinatie van functies en klassen. Nu is een rechtstreekse registratie van ZZP’s in het AZR nog niet mogelijk. De zorgaanbieder kan in het ontvangen bericht wel zien om welk ZZP het gaat. Daarvoor is een activiteitencode opgenomen in het bericht. Meer informatie over de AZR en de verwerking van ZZP’s in het berichtenverkeer zie staat op de site van de zorgregistratie .