Ridders van de weg 2007


Alleen de uitgesproken tekst geldt.

Dames en heren,

Nederland is een van de meest verkeersveilige landen ter wereld. Maar als het gaat om vrachtauto’s, blijft het oppassen. Ik hoef u niet te vertellen wat de risico’s zijn. Ik hoef u ook niet te vertellen dat we met z’n allen keihard bezig zijn vrachtauto’s veiliger te maken.

Maar met technische verbeteringen alleen kom je er niet. Veiligheid valt of staat met de man of vrouw achter het stuur. Een goede chauffeur maakt het verschil tussen schade rijden of schadevrij rijden. Ik heb ontzettend veel bewondering voor mensen zoals de heer Janssen, die al 10 jaar geen deukje heeft opgelopen. En dan heb ik het dus niet over iemand die één keer per week met een boodschappenwagentje naar de supermarkt tuft, maar over een professional die dag in dag uit achter het stuur zit. Als ik zie hoe druk het verkeer is – en onder welke moeilijke omstandigheden chauffeurs soms moeten werken – dan kan ik maar één ding zeggen: petje af!

Mijnheer Janssen, u heeft vast wel eens gehoord van de Ridders van de Weg. Dit is een onderscheiding voor chauffeurs die opvallen door hun vakmanschap en door het feit dat ze al lange tijd schadevrij rijden. Het initiatief komt van verzekeringsmaatschappij TVM, die veel investeert om schades en ongevallen te voorkomen. TVM en mijn ministerie zijn partners in verkeersveiligheid. Zo hebben we samen al veel gedaan op het gebied van voorlichting aan chauffeurs, bijvoorbeeld over de dode hoek en het gebruik van speciale spiegels.

Maar mijnheer Janssen, het gaat vandaag niet om TVM of mijn ministerie. Het gaat om u! Theo Janssen, geboren op 23 februari 1960. Getrouwd met Rianne, vader van twee prachtige zoons: Alex en Patrick.

Op 18 april 1988 trad u in dienst bij Schenk Tanktransport. Als ik goed ben geïnformeerd, heeft Harry Schenk u hoogstpersoonlijk aangenomen. Hoe ’t ook zij, u heeft zich de afgelopen jaren ontwikkeld tot een echte vakman en een echte Schenkman.

In uw vrije tijd bent u graag onderweg met de mountainbike, onder werktijd bestuurt u de BJ-JR-59. U doet de bevoorrading van BP-tankstations in Zuidwest Nederland en u rijdt regelmatig op Rotterdam Airport. Naast uw reguliere werkzaamheden begeleidt u nieuwe collega’s, iets dat ik persoonlijk een knappe prestatie vind aangezien u zo’n 90.000 kilometer per jaar maakt. Maar nog knapper vind ik het, dat u nu al meer dan tien jaar lang schadevrij rijdt. Ga zo door!

Mijnheer Janssen, u bent een voorbeeld voor anderen. En… u bent Ridder van de Weg 2007. Van harte gefeliciteerd!