Madurodam

Alleen de uitgesproken tekst geldt.

Dames en heren, jongens en meisjes,

Gisteren was ik in Utrecht, waar ik samen met minister Cramer van VROM en diverse andere betrokkenen heb getekend voor de bouw van nieuwe stations in Arnhem, Breda, Den Haag, Rotterdam en Utrecht. Dit zijn wat wij noemen NSP-stations. Nieuwe Sleutelprojecten. Projecten die wij heel belangrijk vinden voor de toekomst van ons land.

Minister Cramer verzuchtte in haar speech dat ze niet kon wachten tot de stations klaar zijn. Jammer dat ze er vandaag niet bij is, want dan had ze de eerste opening mee kunnen maken. Een kleintje, dat wel. Schaal 1 op 25. Oppassen voor uw hoofd dus, als u straks de vertrekhal wilt bewonderen. Maar hoe klein ook, zoals u kunt zien is dit écht Utrecht Centraal. Ik vind het ontzettend leuk dat ik samen met de burgemeester van Madurodam de openingshandeling mag gaan verrichten.

Ik zei gisteren al in mijn eigen toespraak: eigenlijk kun je niet meer spreken van een station. Dit is een draaischijf waarmee je letterlijk alle kanten uit kunt. Met de trein, maar ook met andere vormen van vervoer. Bus, tram, metro of – zoals in Den Haag en Rotterdam – Randstadrail. Deze gebouwen bieden veel meer dan de stations die wij gewend zijn. Dit worden plekken waar je niet alleen komt en gaat, maar vooral ook graag blijft. Je vindt er winkels en horeca – niemand vindt het straks nog erg om de trein een keer te missen, want je zult je nooit vervelen.

Tegelijkertijd zullen de stations een positieve invloed op de omgeving hebben. Dit worden echte toplocaties, waar mensen ook graag wonen, werken en recreëren. Een beetje belegger koopt dus snel een paar pandjes in Madurodam, want ze worden goud waard!

Beste mensen,

Voor het nieuwe Utrecht Centraal op ware grootte moet u nog een jaar of vijf geduld hebben, maar deze magnifieke miniatuurversie gunt ons alvast een kijkje in de toekomst. Als ik ook nog eens zie hoe voortvarend hier wordt gewerkt aan de brug over het Hollands Diep en de komst van de HSL, dan is er maar één conclusie mogelijk: in Madurodam gebeuren grootse dingen!

Burgemeester, laten wij samen gauw de openingshandeling verrichten, want volgens mij komt er een trein aan!