Rapportage Kinderrechten

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

DJG-2771605

17 juli 2007

Hierbij bied ik u ter kennisname aan de derde periodieke Nederlandse rapportage over de uitvoering van het VN-Verdrag inzake de Rechten van het Kind.

De rapportage betreft de periode oktober 2001 tot oktober 2006. Bij het totstandkomen van de rapportage is samengewerkt door de ministeries van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Justitie, Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Buitenlandse Zaken, Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer en Defensie.

De concept-tekst is tevens besproken met vertegenwoordigers van organisaties voor kinderen en kinderrechten, verenigd in het Kinderrechtencollectief.

Naar verwachting zal de rapportage rond mei 2008 door het VN-Kinderrechtencomite in Geneve worden besproken, tezamen met de rapportages van Aruba en de Nederlandse Antillen. Wanneer een datum voor de bespreking is vastgesteld, zal ik het comite een aanvulling leveren voor de periode vanaf oktober 2006. Hierin zal ik ook mijn programma Jeugd en Gezin aan het comite presenteren. Deze aanvulling zal ik ook aan uw Kamer sturen.

Ik maak van de gelegenheid gebruik om u tevens ter kennisname de zogenaamde “ +5 review” van de in 2002 in New York gehouden VN-Kindertop toe te sturen. In deze review wordt een overzicht gegeven van de belangrijkste ontwikkelingen die zich sinds 2002 in Nederland hebben voorgedaan op de terreinen die tijdens de VN-Kindertop in 2002 als prioriteiten zijn benoemd, te weten Beter Onderwijs, Gezond Leven, Bescherming en Zorg en HIV/AIDS.

De Engelstalige versies van beide documenten zijn inmiddels aan de Verenigde Naties toegezonden.

De Minister voor Jeugd en Gezin,

mr. A. Rouvoet