Van der Hoeven steunt investeringen in Noord-Nederland en Zuid-Limburg

Minister Van der Hoeven (Economische Zaken) stelt in 2007 31,45 miljoen euro beschikbaar voor economische ondersteuning van gebieden in Noord-Nederland en Zuid-Limburg. Dat blijkt uit het "Besluit subsidies regionale investeringsprojecten - BSRI' (IPR) dat Van der Hoeven heeft ondertekend en dat binnenkort in de Staatscourant verschijnt. De subsidie uit deze regeling kunnen bedrijven gebruiken om te investeren in Noord-Nederland en Limburg.

De IPR heeft als doel de keuze van ondernemers voor de vestigingslocatie te beïnvloeden. Door de subsidie kan een ondernemer worden overtuigd toch in Nederland te investeren in plaats van net over de grens in Duitsland of België. De subsidie kan oplopen tot 15% van de investeringskosten. Projecten die worden gesubsidieerd, moeten op korte termijn de economische structuur van de regio versterken. Het moet daarnaast gaan om het aantrekken van nieuwe economische bedrijvigheid. IPR is daarom ook gericht op projecten in de stuwende sectoren van de regionale economie.

In Noord Nederland zijn gebieden aangewezen die tot de zogenoemde kernzones behoren. In deze gebieden liggen grootschalige bedrijventerreinen die interessant kunnen zijn voor internationaal georiënteerde bedrijven. In Limburg gaat het om bijvoorbeeld Heerlen, Sittard-Geleen en Maastricht.

In de periode 2000-2006 zijn met de IPR 51 bedrijven ondersteund, waarvan 36 nieuwe vestigingen. In Noord-Nederland profiteerden 40 bedrijven van de IPR, in Limburg 11. In totaal zorgden de bedrijven voor meer dan 3500 arbeidsplaatsen.

De IPR-regeling is een door de Nederlandse overheid gefinancierde subsidieregeling. De regeling is gebaseerd op de zogenoemde steunkaart die op 27 juni 2007 door de Europese Commissie is vastgesteld. Op basis van deze steunkaart kunnen overheden investeringssteun aan bedrijven geven. Nederland heeft bij de steunkaart het uitgangspunt om een ongelijk speelveld met regionale steun van de buurlanden weg te nemen. De steunkaart is daarbij gericht op die regio’s waar investeringen van enige omvang te verwachten zijn. Op de steunkaart zijn gebieden in Noord-Nederland en Limburg opgenomen die daarmee voor de IPR-regeling in aanmerking komen.

Meer informatie
Voor meer informatie over dit onderwerp kunt u terecht bij Postbus 51, telefoon 0800 - 8051, e-mail: ezinfo@postbus51.nl

Voor journalisten:
Ruud Stevens, persvoorlichter ministerie van Economische Zaken, 070-379 72 56/06-461 52 406, r.p.stevens@minez.nl