Veel gemeenten moeten nog aan de slag met SiSa

De deadline voor het aanleveren van de jaarstukken in het kader van Single audit en Single information (SiSa) lag voor gemeenten en provincies en gemeenschappelijke regelingen op 15 juli.

Van de 458 gemeenten (uitgaande van 2006) hebben 57 gemeenten hun jaarstukken niet tijdig aangeleverd. Deze gemeenten ontvangen deze week een brief van BZK met het verzoek om alsnog binnen 10 werkdagen op correcte wijze aan te leveren.

Van de ontvangen jaarstukken van gemeenten is rond de 55% correct aangeleverd (dus ong. 215 tot 230 gemeenten hebben op juiste wijze aangeleverd). Deze marge wordt aangehouden, omdat een klein deel van de aangeleverde stukken nog niet is getoetst op correcte aanlevering.

Alle provincies hebben op tijd aangeleverd, waarvan 75% op correcte wijze. Wat betreft gemeenschappelijke regelingen is er in 24 gevallen nog niets aangeleverd, zijn er 10 juist en zo'n 25 onjuist aangeleverd.

De meest voorkomende fouten bij de aanlevering hebben betrekking op nieuwe aspecten door de invoering van SiSa en hebben geen betrekking op de inhoud van de jaarstukken. Fouten zijn bijv. het opnemen van een controlegetal ten behoeve van een technische controle, het ontbreken van het besluit dat de gemeenteraad heeft vastgesteld en het niet volledig invullen van de bijlage SiSa bij de jaarrekening.

BZK verwacht dat door gezamenlijke inspanning van medeoverheden en BZK op korte termijn iedereen op juiste wijze zal aanleveren. Om dit te realiseren kan men bij vragen contact opnemen met 070-426 6232 of postbussisa@minbzk.nl.

Gemeenten die er niet in slagen tijdig en correct aan te leveren,lopen het risico dat het ministerie van SZW de bevoorschotting van de Wet werk en bijstand stopzet

SiSa betekent voor gemeenten een vermindering van administratieve lasten. Gemeenten hoeven minder informatie aan het Rijk te overleggen ter verantwoording van ontvangen uitkeringen. Gemeenten werken hier nu voor het eerst mee door verantwoording af te leggen over het jaar 2006.