Antwoorden op kamervragen over politiesterkte

Antwoorden op kamervragen van het lid Brinkman (PVV) aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties over personeelstekort bij de politie. (Ingezonden 12 juni 2007)


1
Bent u op de hoogte van de uitlatingen van de woordvoerder van de politiebond ACP 1) dat politietaken blijven liggen door personeelstekort?


Antwoord 1
Ja.


2
Is deze stelling waar? Zo ja, in hoeverre is deze stelling wel waar en welke regio’s betreft het?
Zo neen, waarom niet?


Antwoord 2
Met alle korpsen heb ik afspraken gemaakt over de personele sterkte eind 2010. De meeste korpsen zitten eind 2006 al nagenoeg op het gewenste niveau voor 2010. De landelijke sterktedoelstelling voor 2010 zal dan ook gerealiseerd worden. Inzet van beschikbare capaciteit op regionaal niveau dwingt tot het maken van keuzes. Het werkaanbod is vaak groter dan de capaciteit toelaat. Het stellen van prioriteiten met betrekking tot het werkaanbod en het, als gevolg daarvan inzetten of verschuiven van menskracht en middelen, zijn verantwoordelijkheden die primair op regionaal niveau liggen bij de korpsbeheerder en de hoofdofficier van Justitie.


3
Zijn er politieregio’s of districten binnen deze politieregio’s, die met “crepeerroosters” werken? Zo ja, welke regio’s of welke districten zijn dat?

Antwoord 3
Er is geen enkel korps dat bij mij heeft aangegeven met dergelijke roosters te werken.


4
Zijn er inderdaad politiekorpsen die een personeelstekort hebben van meer dan 20 twintig procent? Zo ja, betreft het hier formatieve sterkte of feitelijke sterkte?

Antwoord 4
Nee, op basis van gegevens uit een recente inventarisatieronde onder de korpsen is niet gebleken dat er korpsen zijn met een personeelstekort van meer dan twintig procent .
Een aantal korpsen heeft wel te kampen met een aanzienlijk aantal vacatures, dat vooral het gevolg is van het feit dat ze door de invoering van het nieuwe Budget Verdeel Systeem (BVS) de komende jaren groeien in de formatie. Om deze groei te realiseren hebben deze korpsen momenteel aspiranten in opleiding, die de komende jaren zullen instromen.


5
Bent u bereid de aangekondigde bezuinigingen op de politie van 100 miljoen euro, ongedaan te maken en juist extra te investeren in meer politie op straat? Zo neen, waarom niet?


Antwoord 5
Dit zijn twee verschillende zaken. De taakstelling van euro 100 miljoen is gericht op het bereiken van efficiency door meer samenwerking tussen de regionale politiekorpsen. Ik ben dan ook niet bereid de taakstelling ongedaan te maken. Het aantal agenten op straat kan toenemen als gevolg van een aantal maatregelen uit het beleidsprogramma van het Kabinet. Het gaat dan onder andere om extra investeringen door het aanstellen van 500 extra wijkagenten.


1) internetsite “nu.nl”, 10 juni 2007