Betere samenwerking tussen voortgezet onderwijs en middelbaar beroepsonderwijs

Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

Persbericht ministerraad

6 juli 2007

Het wordt gemakkelijker voor 16- en 17-jarige leerlingen mét een VMBO-diploma (gemengde leerweg of theoretische leerweg) om vanuit het voortgezet onderwijs via het volwassenen onderwijs alsnog een startkwalificatie te behalen, in dit geval een havo diploma. De ministerraad heeft op voorstel van staatssecretaris Van Bijsterveldt van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap met deze regeling ingestemd.

In de regeling wordt meer ruimte gecreëerd voor samenwerking tussen het voortgezet onderwijs en het middelbaar beroepsonderwijs. Scholen krijgen de ruimte om leerlingen maatwerk te bieden en het onderwijs doelmatiger in te richten. De samenwerkingsmogelijkheden zijn bedoeld voor risicoleerlingen, 'tweede-wegdeelnemers' (profielverbeteraars en -verbreders) en leerlingen die meer kunnen of willen dan hun eigen school in huis heeft.

De ministerraad heeft ermee ingestemd dat het ontwerpbesluit voor advies aan de Raad van State zal worden gezonden. De tekst van het besluit wordt openbaar bij publicatie in het Staatsblad. Komende week worden alle vo-scholen, bve-instellingen en gemeenten per brief over de regeling geïnformeerd.

RVD, 06.07.2007