Eén regeling voor financiering zorg aan illegalen

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Persbericht ministerraad

6 juli 2007

De ministerraad heeft ingestemd met het wetsvoorstel van minister Klink van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) voor het stroomlijnen van de financiering van aan illegalen verleende medisch noodzakelijke zorg. Hiermee worden de bestaande financieringsregelingen vervangen door één nieuwe wettelijke regeling. Deze heeft ook betrekking op AWBZ-zorg. Uitgangspunt blijft dat iemand die niet verzekerd is, dus ook een illegaal, zelf de kosten van zorg moet betalen. Pas als dit niet mogelijk is, kan de zorgaanbieder, onder voorwaarden, een beroep doen op de voorgestelde bijdrageregeling.

Verder voorziet het wetsvoorstel in het dichten van het verzekeringsgat dat bestaat voor bepaalde groepen minderjarige vreemdelingen door het ontbreken van de verblijfsvergunning. Omdat deze kinderen nog geen verblijfsvergunning hebben, kan geen zorgverzekering voor hen worden gesloten. Het betreft kinderen die in Nederland zijn geboren uit een ouder met een verblijfsvergunning, kinderen die in het buitenland zijn geboren uit in Nederland wonende ouders met een verblijfsvergunning en kinderen die door in Nederland wonende en rechtmatig verblijvende ouders geadopteerd worden.

De ministerraad heeft ermee ingestemd dat het wetsvoorstel voor advies aan de Raad van State zal worden gezonden. De tekst van het wetsvoorstel en van het advies van de Raad van State worden pas openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer. Naar verwachting wordt het wetsvoorstel in oktober bij de Tweede Kamer ingediend.

RVD, 06.07.2007