Geen daadkracht zonder draagvlak

Het democratisch functioneren van Europa verbeteren en de slagvaardigheid vergroten. Dat zijn volgens minister-president Balkenende de gezamenlijke ambities bij een nieuw verdrag van de Europese Unie.

Dat zei minister-president Balkenende op 23 mei 2007 in een toespraak tot het Europees Parlement in Straatsburg.

Balkenende ging in zijn toespraak in op de positie die Nederland inneemt in de discussie over de verdragsherziening van de Europese Unie.

Gezamenlijke oplossing

Nederland was een van de twee lidstaten waar de bevolking in 2005 'nee' zei tegen het Grondwettelijk Verdrag.

Balkenende: 'Ik weet dat een grote meerderheid in uw Parlement wél voor het Grondwettelijk Verdrag was. En ik respecteer dat. Maar hoe het oordeel over de Grondwet ook is geweest, het is nu noodzakelijk om gezamenlijk een oplossing te vinden. Een oplossing die voor ons allen acceptabel is.'

Ambities

Volgens Balkenende zijn er twee grote gezamenlijke ambities bij het nieuwe verdrag:

  • het democratisch functioneren van Europa verbeteren;
  • de slagvaardigheid van Europa vergroten.

Inzet

Balkenende zei dat de Nederlandse inzet is dat 'een nieuw Verdrag geen grondwet is'.

De minister-president noemde de symboliek van een grondwet een belangrijke factor bij het Nederlandse 'nee' in 2005.

Hij pleit daarom voor een wijzigingsverdrag, zoals het Verdrag van Amsterdam en het Verdrag van Nice. 'Stap voor stap Europa beter maken, met oog voor evenwicht.'

In zijn toespraak noemde Balkenende nog drie punten wat Nederland 'voor ogen staat om gezamenlijk tot een oplossing te komen':

  • De subsidiariteitstoets moet worden versterkt, met een belangrijke rol voor de nationale parlementen. 'Als een meerderheid van de nationale parlementen een negatief oordeel velt, moet dat consequenties hebben', aldus Balkenende.
  • 'Geen daadkracht zonder draagvlak. Waar nodig moeten we dus de stap naar meerderheidsbesluitvorming durven zetten.' Volgens Balkenende zijn daarbij wel heldere grenzen nodig.
  • Criteria voor verdere uitbreiding van de EU moeten in het nieuwe verdrag worden opgenomen.