Nieuwe commandant Taskforce Uruzgan

Kolonel Hans van Griensven heeft vandaag het commando van de Taskforce Uruzgan overgedragen aan zijn opvolger kolonel Nico Geerts. In zijn afscheidstoespraak uitte Van Griensven zijn trots en waardering voor de inzet van de militairen.

Volgens de vertrekkende commandant zijn er veel successen geboekt op het gebied van opbouw en veiligheid. Met een groeiende aanwezigheid van vijandelijke troepen en de gevechten bij onder meer Chora, lag het accent de laatste maanden vooral op ‘veiligheid’. Van Griensven benadrukte dat dit niet betekent dat de opbouw stil stond. ‘Er zijn in de afgelopen zes maanden 180 nieuwe projecten geïnitieerd waarvan de effecten op korte termijn zichtbaar worden.’

Van Griensven is ervan overtuigd dat de Afghaanse bevolking de aanwezigheid van de taskforce waardeert. ‘De bevolking is trots op ons, omdat wij van ver komen, uit een andere cultuur, om hier te werken en ons leven te riskeren voor een betere toekomst voor hen.’

Meerdere malen stond de kolonel stil bij het overlijden van vier collega’s en de militairen die tijdens de missie gewond zijn geraakt.

Bij de ceremonie was ook plaatsvervangend Commandant Landstrijdkrachten, generaal-majoor Lex Oostendorp aanwezig. Verder waren de Nederlandse ambassadeur in Kaboel Hans Blankenberg en de huidige commandant van het Nederlandse contingentscommando, brigadegeneraal Leanne van den Hoek aanwezig.

Geerts voert de komende zes maanden het commando over de derde lichting Taskforce Uruzgan.