Antwoorden op Kamervragen Schermers over legionellabesmetting bij tandartspraktijken

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

CZ-K-U-2788279

17 augustus 2007

Antwoorden van minister Klink op de vragen van het Kamerlid Schermers (CDA) over legionellabesmetting bij tandartspraktijken (2060721550).

Vraag 1
Bent u op de hoogte van het artikel “tandartsen bron van legionella”, waarin wordt vermeld dat in eenderde van de tandartsenpraktijken sprake zou zijn van een legionellabesmetting? Zo ja, wat is uw reactie hierop?

Antwoord 1
Ja. De Inspectie voor de Gezondheidszorg heeft het betreffende onderzoeksrapport opgevraagd. Uit de ter beschikking gestelde gegevens blijkt dat in de gevallen waarbij besmetting met legionella in het geding is, sprake is van een ongevaarlijke variant. Handelingen ter voorkoming van legionellabesmetting maken deel uit van de richtlijnen die door de Werkgroep Infectiepreventie voor de tandartspraktijk zijn ontwikkeld. De tandheelkundige beroepsorganisaties hebben zich aan deze richtlijnen verbonden. Er zijn geen aanwijzingen dat tandartsen zich niet aan deze maatregelen houden. Op basis van deze bevindingen zie ik vooralsnog geen reden voor ongerustheid.

Vraag 2
Hoe ziet u de verantwoordelijkheid van de Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Tandheelkunde (NMT) in deze?

Antwoord 2
Als beroepsorganisatie van de tandartsen heeft de NMT een belangrijke verantwoordelijkheid bij het voorkomen van besmettingen van welke soort dan ook. Zoals vermeld bij het antwoord op vraag 1, onderschrijft de NMT de richtlijn infectiepreventie, en stelt het hanteren daarvan als voorwaarde om als tandarts in haar kwaliteitsregister te worden ingeschreven. Na publicatie van het onderzoeksrapport door de Water Inspectie heeft de NMT contact gezocht met externe deskundigen van de GGD Kennemerland, het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam en KIWA Water Research om een beeld te krijgen van het reële risico. Algeheel beeld was dat tandartspraktijken een laag risico vormen voor legionellabesmetting.

Vraag 3
Bent u voornemens de Inspectie voor de Gezondheidszorg te vragen hier onderzoek naar te doen? Zo neen, waarom niet?

Antwoord 3
Buiten de actie die de Inspectie reeds heeft ondernomen (zie vraag 1) en mede gelet op de lage risico-inschatting, zie ik geen aanleiding om de Inspectie nader onderzoek bij tandartspraktijken te laten verrichten.