Defensie bij race-evenement Rotterdam

De landmacht en luchtmacht zijn zondag aanwezig bij de Bavaria City Race in Rotterdam. Tijdens het Formule 1 evenement worden de Rotterdamse Willemsbrug, de Blaak, de Coolsingel en het Hofplein omgebouwd tot een stratencircuit.

In Ahoy is een racesalon ingericht waar bezoekers met een toegangskaart de racewereld zelf kunnen ervaren. Daar presenteert defensie zich op vrijdag en zaterdag met het landmacht raceteam, een Leopard 2 A6 tank, een Fennek pantserwielvoertuig, een Mercedes Benz jeep en een F-16. Voor de krijgsmacht is het high-tech evenement in de Maasstad vooral een goede wervingsgelegenheid.

Het Seat Cupra Racing Team van de Koninklijke Landmacht rijdt zondag in het voorprogramma van de city race over het circuit. Vrijdag en zaterdag zijn de auto’s met coureurs en technici aanwezig in de racesalon.

Een gratis toegankelijk terrein buiten vormt onder meer het podium voor de operationele landmachtvoertuigen. Zowel de Fennek, Leopard 2 als de jeep voelen zich thuis in de zandbak waar ook Paris Dakarvoertuigen een demonstratie geven. Om de bezoekers vrij rond het parcours te laten lopen, hebben genietroepen van de landmacht een loopbrug gebouwd over de Blaak.

De Koninklijke Luchtmacht staat met haar wervingsstand tussen de Formule1 bolides in de racesalon. Naast de F-16 is er een opengewerkte en een gesloten versie van een straalmotor te bezichtigen. Techneuten en vertegenwoordigers van het F-16 demoteam geven uitleg. Op 20 april was er al een ontmoeting tussen een F-16 en de F1. Demovlieger kapitein Ralph Aarts wist toen in een rechtsreeks duel Christian Albers in zijn Formule 1 auto te verslaan op een korte sprint