Openbare Europese raadpleging 'Scholen voor de 21e eeuw'

De Europese Commissie vraagt uw mening over kwesties die van cruciaal belang worden geacht voor scholen in Europa zoals basisvaardigheden, sociale insluiting, de rol van leerkrachten, etc.

De Europese Commissie organiseert de komende maanden een publieke consultatie over 'Scholen in de 21e eeuw' en wil de mening horen van een ieder die belang stelt in de ontwikkeling van het onderwijs in Europa. In het discussiedocument van de Europese Commissie op basis waarvan de raadpleging plaatsvindt, staan acht centrale vragen. De vragen variëren van de vraag hoe schoolsystemen kunnen bijdragen aan lange termijn duurzame economische groei in Europa tot hoe schoolpersoneel opgeleid en ondersteund zou moeten worden om de uitdagingen van de toekomst aan te kunnen.

Op basis van de informatie die uit deze consultatie komt, maar ook op basis van andere bronnen, zoals nationale rapportages, zal de Europese Commissie gebieden trachten te identificeren waarop uitwisseling van ervaring en samenwerking tussen lidstaten nuttig en wenselijk kan zijn.

Vanzelfsprekend zijn lidstaten zelf verantwoordelijk voor de organisatie en invulling van het onderwijs. Desalniettemin kan de Europese Commissie wel ondersteunend optreden; dit past goed binnen de open methode van coördinatie. De Commissie geeft aan deze exercitie te beschouwen als brainstorm.

De deadline van deelname aan de consultatie is 15 oktober 2007.