Antwoord van de minister-president op vragen van het Tweede Kamerlid Rutte (VVD) over de presentatie van de brief Zorg voor ouderen

Reactie n.a.v. vragen over de regie van de presentatie van het beleidsprogramma

Vragen van het lid Rutte aan de minister-president, minister van Algemene Zaken, inzake de presentatie van staatssecretaris Bussemaker van de brief "Zorg voor ouderen" op 30 mei 2007

Vraag 1

Hoe verhoudt de presentatie door staatssecretaris Bussemaker van de brief "Zorg voor ouderen" zich met de tekst van uw brief van 30 mei jl., waarin u aangaf - ten eerste - nog zeker tot 14 juni nodig te hebben om het beleidsprogramma van het kabinet af te ronden en - ten tweede - mijn oproep tot "geheimhouding" van het beleidsprogramma "graag ter harte" te nemen?

Antwoord

Het plan dat staatssecretaris Bussemaker heeft gepresenteerd is geen onderdeel van het beleidsprogramma, maar een uitwerking van een eerder voornemen. In de brief "Samen zorgen voor beter, Proloog VWS-beleid 2007-2010" van 5 april jl, was uw Kamer toegezegd dit plan voor 1 juni 2007 te ontvangen.

Dat neemt niet weg dat ik besef dat verwarring is ontstaan omdat bij de persconferentie van staatssecretaris Bussemaker is verwezen naar de werkconferentie over de AWBZ die zij op 30 mei jl. met het veld heeft gehad en zij ten onrechte de term "100 dagen" heeft gebruikt.

Vraag 2

Denkt u dat het organiseren van een persconferentie over een deel van het beleidsprogramma bevorderlijk is voor de geheimhouding daarvan?

Antwoord

Nee, maar daar is dus ook geen sprake van.

Vraag 3

Hoe beoordeelt u de volgende opmerking van staatssecretaris Bussemaker tijdens de persconferentie? "Het leek mij goed de plannen nu al te presenteren. De honderd dagen zijn overmorgen immers voorbij."

Antwoord

Zoals aangegeven bij het antwoord op vraag 1: die opmerking verwijst naar de werkconferentie op 30 mei jl. Over die conferentie heeft de staatssecretaris bij de persconferentie enkele opmerkingen gemaakt, die hebben geleid tot deze verwarring.

Vraag 4

Op welke manier voert u de regie over de presentatie van het beleidsprogramma, nu individuele bewindslieden het voor hen relevante deel in afzonderlijke persconferenties presenteren?

Antwoord

In de ministerraad zijn afspraken gemaakt hoe om te gaan met de publiciteit rond het beleidsprogramma. De weerslag daarvan was vervat in de brief van 30 mei jl..

Vraag 5

Deelt u de mening dat het beleidsprogramma juist in samenhang gepresenteerd zou moeten worden? Zo ja, hoe verhoudt zich dat tot de presentatie van de brief "Zorg voor ouderen" door staatssecretaris Bussemaker?

Antwoord

Het beleidsprogramma zal in samenhang worden gepresenteerd. Naast het beleidsprogramma zijn er echter nog andere beleidsinitiatieven die voortkomen uit eerdere afspraken met cq. toezeggingen aan de Tweede Kamer.

Vraag 6

Bent u bereid het volledige beleidsplan, of alle onderdelen daarvan die inmiddels gereed zijn, onmiddellijk aan de Kamer te doen toekomen? Zo nee, waarom geldt de redenering van staatssecretaris Bussemaker, zoals genoemd bij vraag 3, niet voor de andere leden van het kabinet?

Antwoord

Nee. Zie eerdere antwoorden

Vraag 7

Staan er nog meer brieven aan de Kamer danwel persconferenties gepland, waarin onderdelen van het beleidsprogramma gepubliceerd of toegelicht zullen worden? Zo ja, hoe verhoudt zich dat tot de inhoud van uw brief van 30 mei jl.?

Antwoord

Nee, het is echter altijd wel mogelijk dat actuele ontwikkelingen het beleidsprogramma raken. Ik denk hierbij aan het bestuursakkoord dat met de VNG is gesloten. Vanaf deze week kunnen actuele ontwikkelingen echter niet meer in het beleidsprogramma worden meegenomen.

Vraag 8

Bent u bereid deze vragen te beantwoorden voor dinsdag 5 juni 2007, 12.00 uur?

Antwoord

Ja