LNV start enquête over Gemeenschappelijk Landbouwbeleid

Vanaf vandaag kan iedereen een enquête invullen over de toekomst van het Europese Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB). De enquête maakt deel uit van een internetconsultatie en is het laatste onderdeel van een brede maatschappelijke consultatie over dit onderwerp.

De enquête loopt tot 10 september en is net als de internetconsultatie te vinden op de website van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

De afgelopen vier weken konden mensen op deze website hun mening geven over de toekomst van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid. Op basis van deze meningen is er een enquête gemaakt om inzicht te krijgen in hoeverre deze meningen breder leven.

In de enquête wordt deelnemers onder meer gevraagd om op de stoel van de overheid te gaan zitten. Wat zou een agrarische ondernemer moeten doen om in aanmerking te komen voor inkomenssteun uit het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid? Deelnemers hebben 100 punten tot hun beschikking die zij kunnen verdelen over drie van de volgende ‘maatschappelijke waarden’: landschapbeheer, schoon milieu, dierenwelzijn, betaalbaar voedsel, voedselveiligheid, natuurbeheer, recreatie, en overig.

In de enquête staan ook stellingen op basis van de discussiebijdragen die de afgelopen weken via de internetconsultatie zijn binnengekomen.

In november 2007 presenteert de Europese Commissie haar eerste ideeën over de zogenoemde health check van het Europese Gemeenschappelijk Landbouwbeleid. Aan de hand van de health checkzullen in 2008 lijnen worden uitgezet voor het Europese Gemeenschappelijk Landbouwbeleid op de lange termijn (na 2013). Ter voorbereiding van een Nederlandse visie op het GLBen inbreng en discussie hierover in Brussel houdt het ministerie van LNV op dit moment een consultatieronde. Die bestaat uit bovengenoemde internetconsultatie en enquête, een tiental keukentafelgesprekken met agrarisch ondernemers en hun genodigden, gesprekken met wetenschappers en vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties en een publieksonderzoek van TNS NIPO.

Minister Verburg van LNVmaakt op maandag 10 september de resultaten van de internetconsultatie inclusief enquête bekend. Op 10 juli heeft zij al de resultaten van de drie andere onderdelen van de maatschappelijke consultatie gepresenteerd.