Uitnodiging voor de media: start Groene Maand; Van wie is het landschap?

In september organiseert de Vereniging voor Natuur- en milieueducatie (IVN) samen met andere organisaties de Groene Maand. Tijdens de Groene Maand worden honderden natuuractiviteiten georganiseerd. Het doel is om Nederlanders te betrekken bij natuur, milieu en landschap.

Het thema van de Groene Maand is dit jaar 'Landschap en cultuurhistorie'. Geen landschap in de wereld is zo gevormd door mensenhanden als het Nederlandse. Van de polders in het westen tot de woeste gronden van de Veluwe: het is de mens die het uiterlijk ervan heeft bepaald. Veel sporen van vroegere bewoning zijn in het huidige landschap nog terug te vinden. Dit jaar hebben veel activiteiten dan ook een historisch tintje.

De Groene Maand wordt geopend met een debat over het thema 'Van wie is het landschap? De rol van de burger' op woensdag 29 augustus op Kasteel Groeneveld in Baarn. In dit debat, waaraan burgers, beleidsmakers en maatschappelijke organisaties deelnemen, staat de rol van de burger bij landschap en cultuurhistorie centraal. Van wie is het landschap? Er is in de laatste jaren sprake van een toename van lokale initiatieven. Hoe moeten overheden omgaan met burgerinitiatieven voor behoud en ontwikkeling van het landschap? Ervaringen uit de praktijk komen tijdens het debat aan de orde.

Vertegenwoordigers van de media zijn van harte welkom bij de opening van de Groene Maand met als thema 'Van wie is het landschap? De rol van de burger'.