Dode en gewonde in Uruzgan (update)

De 30-jarige sergeant 1 Martijn Rosier van de Koninklijke Landmacht is afgelopen nacht in Uruzgan bij een aanslag met een geïmproviseerd explosief (Improvised Explosive Device) om het leven gekomen. De 23-jarige korporaal van de landmacht Bas van Mourik raakte gewond.

De aanslag vond plaats bij de Cutu-brug, die twaalf kilometer ten noorden van de Nederlandse basis Deh Rawod ligt. Beide militairen, afkomstig van 111 Pantsergeniecompagnie uit Wezep, maakten deel uit van een genie-eenheid die naar explosieven zocht. Op het moment van de aanslag bevonden ze zich buiten hun voertuig.

De korporaal is gewond aan het hoofd en heeft intussen een operatie ondergaan in het hospitaal op Kamp Holland. Zijn toestand is niet levensbedreigend. Het lichaam van de overleden sergeant Rosier wordt naar Kamp Holland overgebracht.

Tijdens een persbijeenkomst op het Ministerie van Defensie in Den Haag, zei de Commandant der Strijdkrachten, generaal Dick Berlijn, dat de Nederlanders een groot deel van de dreiging van geïmproviseerde explosieven kunnen wegnemen. “Maar het gevaar is nooit helemaal uit te sluiten. De gebeurtenissen van gisteren zijn daar het trieste bewijs van.”

Het verlies van een collega en het immense verdriet bij de nabestaanden, is telkens moeilijk te verwerken, aldus Berlijn. “Het is een zware en moeilijke missie, waarbij vooruitgang wordt afgewisseld door dit soort ingrijpende tegenslagen.”

Berlijn is ervan overtuigd dat het Nederlandse publiek onvoorwaardelijk achter de militairen staat, los van de discussie over het nut en de noodzaak van de operatie in Uruzgan. “De steun van de samenleving is van groot belang bij het uitvoeren van ons werk.”

Om uw deelneming te betuigen aan de nabestaanden van sergeant Martijn Rosier is een condoleanceregister geopend. Klik hier voor het condoleanceregister.

Minister Eimert van Middelkoop, staatssecretaris Cees van der Knaap en Commandant der Strijdkrachten Dick Berlijn spreken in het condoleanceregister hun leedwezen uit. Zij laten weten diep geraakt te zijn door deze aanslag. "Wij leven intens mee met de echtgenote, kinderen en andere dierbaren die sergeant Martijn Rosier achterlaat. De plegers van deze laffe daad zijn er doelbewust op uit zoveel mogelijk slachtoffers te maken en de verbetering van de situatie in Afghanistan te frustreren. Sergeant Rosier zette zich, onbaatzuchtig en professioneel, wél in voor de verbetering van de leefomstandigheden van de Afghaanse bevolking. Hij verdient diep respect. We zullen hem herinneren als een moedige en dierbare collega."