Minister Plasterk verantwoordelijk voor collectie Filmmuseum


Het beheer van de collectie van het Filmmuseum valt vanaf heden onder de verantwoordelijkheid van de Staat.

Maandag 27 augustus tekende minister Plasterk de overeenkomst hiervoor met Rien Hagen, algemeen directeur van het Filmmuseum.

De overeenkomst maakt deel uit van de afspraken rond de realisering en financiering van het nieuwe museumgebouw aan de Noordelijke IJ-oever (tegenover het Centraal Station in Amsterdam) en het nieuwe collectiecentrum (aan de Asterweg, eveneens in Amsterdam). Beide gebouwen zullen in 2010 in gebruik genomen worden. De collectie van het Filmmuseum - nu nog verspreid over verschillende locaties in Noord-Holland - wordt dan ondergebracht in het nieuwe collectiecentrum.

Het Filmmuseum beheert circa 35.000 films en 650.000 items waaronder historische filmaffiches, foto’s, papieren archieven van filmmakers, geluid, scenario’s en filmapparatuur.

Het museum neemt samen met het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, het Nationaal Archief, Nederland Kennisland, de Centrale Discotheek Rotterdam en de Vereniging van Openbare Bibliotheken deel aan het project Beelden voor de Toekomst. In het project wordt audiovisueel erfgoed geconserveerd en daarmee veilig gesteld voor de toekomst. Bovendien wordt het materiaal gedigitaliseerd voor iedereen beschikbaar gesteld.