Aanbod 12.500 personen pardonregeling

Aan ongeveer 12.500 personen is een aanbod in het kader van de pardonregeling verzonden. Van ongeveer 650 personen gebleken dat zij vanwege een contra-indicatie niet aan de voorwaarden van de Regeling voldoen. Dat meldt staatssecretaris Albayrak vandaag aan de Tweede Kamer.

De vreemdelingen die niet in aanmerking komen voor verblijf en die zijn uitgeprocedeerd, moeten Nederland verlaten. Hun vertrek wordt door de Dienst Terugkeer & Vertrek (DT&V) ter hand genomen. De DT&V beschikt daar bij zelf over de informatie over deze vreemdelingen en is daarbij niet afhankelijk van informatie van de gemeenten,. De DT&V informeert gemeenten wel tijdig over het vertrektraject ten aanzien van vreemdelingen.

Met de Vereniging Nederlandse Gemeenten heeft de staatssecretaris afgesprokendat de gemeenten meewerken aan de uitvoering van het terugkeerbeleid. Het gaat daarbij om het beëindigen van de noodopvang en het meewerken aan het beëindigen van opvangvoorzieningen van uitgeprocedeerde asielzoekers. De gemeenten en DT&V werken daarin op lokaal en individueel niveau samen. Deze samenwerking wordt gemonitord door een klankbordgroep van gemeenten en Justitie.