Column Hirsch Ballin: Internetconsultatie

De eerste honderd dagen van dit kabinet waren volop gericht op dialoog. Met mensen overleggen, positieve krachten in ons land versterken en met concrete bijdragen problemen helpen oplossen. Samen werken, samen leven. Met die aanpak gaan we door, onder meer bij het maken van wetten en regels. Via internet willen we burgers, bedrijven en instellingen daarbij betrekken.

Daar heeft de overheid belang bij. Mensen die bij de totstandkoming van regels betrokken zijn, accepteren die eerder. En het handhaven van regelgeving verbetert als de uitvoerders de ins and outs ervan kennen. Draagvlak en bruikbaarheid worden vergroot. Bovendien versterkt dat alles het vertrouwen in de professionaliteit en betrouwbaarheid van de overheid.

Maar ook burgers hebben er belang bij. Die stellen prijs op openbaarheid en transparantie en willen graag geïnformeerd worden. Dat hebben verschillende mensen ons via e-mail laten blijken. Ze willen bijtijds weten welke regels er komen, hoe ver ’t daar mee staat, om rekening te houden met de gevolgen maar ook om invloed uit te oefenen op de totstandkoming ervan. Welke belangen spelen er? Hoe worden die tegen elkaar afgewogen? Wordt alle beschikbare kennis rond een probleem wel benut? Bovendien ervaren mensen minder regeldruk als ze deelnemen aan de voorbereiding.

Tot nu toe werden alleen bepaalde organisaties en instanties geraadpleegd voor wetgeving die op stapel staat. Met een rijksbrede proef via internet willen we daar meer mensen bij betrekken, dat traject sneller laten verlopen en beter ordenen. Uiteindelijk moet dat resulteren in betere wet- en regelgeving. En dat is in ieders belang.

Minister Ernst Hirsch Ballin