Deel ICN naar Ateliergebouw

Minister Plasterk (OCW) heeft besloten dat de afdeling Onderzoek van het Instituut Collectie Nederland (ICN) definitief naar het nieuw gebouwde Ateliergebouw (van het architectenduo Cruz en Ortiz) in Amsterdam gaat. Zijn beslissing sluit aan bij het oorspronkelijke plan voor dit gebouw uit het jaar 2000. Aanleiding voor het besluit zijn eerdere berichten over nieuwe huisvesting voor alle onderdelen van ICN in één gebouw. De minister heeft toen laten weten de alternatieven nog eens op rijtje te zetten en op basis daarvan de knoop te zullen doorhakken. Dat is met deze beslissing gebeurd.

In het Ateliergebouw, aanpalend aan het Rijksmuseum, zijn naast het onderzoek van ICN ook gevestigd de restauratieateliers van het Rijksmuseum Amsterdam (RMA) en de praktijkruimtes voor de opleiding tot restaurator van de Universiteit van Amsterdam (UvA). Dit biedt gelegenheid voor een samenwerking en kennisontwikkeling op het terrein van restauratie van kunstvoorwerpen tussen de drie bewoners van het pand. Jeugd en ervaring, theorie en praktijk gaan zo hand in hand. Het Ateliergebouw wordt zo een ‘centre of excellence’ van het allerhoogste, internationaal niveau. Als kenniscentrum voor het beheer en behoud van erfgoed, doet het ICN naast onderzoek ten behoeve van restauratie, ook onderzoek op terreinen als: licht, klimaat, hedendaagse moderne kunst, moderne materialen en trillingen. Ook dat onderzoek gaat naar het Ateliergebouw aan de Hobbemastraat in Amsterdam.

De voordelen van gezamenlijke huisvesting zijn:
- het Ateliergebouw vormt een ‘centre of excellence’
- er kan een wisselwerking ontstaan tussen restauratie, opleiding en onderzoek
- faciliteiten kunnen gezamenlijk benut worden

Het ICN is thans gevestigd op locaties in Amsterdam en in Rijswijk. Wat de gevolgen zijn van dit besluit voor de huisvesting van andere onderdelen van het ICN wordt nader bekeken.