Konvooi doorkruist Nederland

Circa 200 militaire voertuigen trokken vandaag in een sliert over de Nederlandse wegen. Ze zijn op weg naar een oefening in Denemarken. Daar trainen ruim 400 militairen van luchtmachtbasis De Peel de verdediging tegen ballistische raketten en aanvallende vliegtuigen. 11 Luchtmobiele Brigade van de Koninklijke Landmacht zorgt voor de bescherming van de luchtmachteenheid.

Via Duitsland gaat het konvooi van de Groep Geleide Wapens naar een oefengebied in het zuiden van Denemarken. De twee weken durende training is een voorbereiding op het NAVO-examen in 2008.

De Groep Geleide Wapens levert hoogwaardige luchtverdediging met Patriot- en Stingerwapens. Tijdens de Golfoorlog in 2003 zijn deze wapensystemen gebruikt om Turkije te verdedigen tegen eventuele raketaanvallen vanuit Irak.

Tijdens de oefening trainen de militairen onder gesimuleerde oorlogsomstandigheden. Hierbij wordt voor het eerst de PAC3 (Patriot Advanced Capability) ingezet, een verbeterde versie van de Patriot. Patriot is het enige wapensysteem in Europa dat in staat is een dreiging van ballistische raketten het hoofd te bieden.

Op vrijdag 7 september zijn de eenheden weer terug op de thuisbasis. De verplaatsing van Nederland naar Denemarken is onderdeel van de examentraining.