NAM gaat door met gaswinning onder Waddenzee

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) mag doorgaan met de gaswinning onder de Waddenzee. Dat heeft de Raad van State woensdag 29 augustus 2007 bepaald.

Onder meer de Vogelbescherming had een zaak aangespannen tegen het kabinetsbesluit om gaswinning toe te staan uit vrees voor schadelijke bodemdaling. De Raad heeft echter alle beroepen tegen het besluit afgewezen. De Raad van State is op dit gebied de hoogste rechter in Nederland. Het is de eerste keer dat er een uitspraak gedaan wordt over een zogeheten rijksprojectenprocedure.

De raad kwam tot de conclusie dat ‘op basis van de beste wetenschappelijke kennis is verzekerd dat de gaswinning niet tot schadelijke effecten zal leiden voor de natuurlijke kenmerken van het Waddenzeegebied en het Lauwersmeergebied’. Meer onderzoek vindt de Raad van State niet nodig.

Dat de wijze en omvang van bodemdaling niet voor de gehele winningperiode van zo’n dertig jaar met volledige zekerheid kan worden voorspeld, doet hier volgens de Raad niets aan af. Het ‘hand aan de kraan’-principe wordt gezien als een afdoende controlemechanisme. Dit principe houdt in dat de gaswinning gestaakt wordt als er toch schade optreedt.