12,6 miljoen euro voor energiebesparingsprojecten

De ministerraad heeft op voorstel van minister Van der Hoeven van Economische Zaken 12,6 miljoen euro extra beschikbaar gesteld voor energiebesparingsprojecten. Het gaat om een uitbreiding van de middelen voor het programma Energie Onderzoek Subsidie (EOS ) met 2,6 miljoen euro en een nieuwe tender voor de Unieke Kansenregeling (UKR ) voor energiebesparingsprojecten, waarvoor 10 miljoen euro beschikbaar wordt gesteld.

Het EOS programma richt zich op het bedrijfsleven, universiteiten en kennisinstellingen. Het programma heeft als doel via demonstratieprojecten de kennis over energiebesparing en duurzame energie in Nederland uit te breiden. Door de ophoging van het budget van 5 naar 7,6 miljoen euro kunnen zes projecten, die door een beoordelingscommissie als goed tot zeer goed zijn beoordeeld maar die wegens budgetoverschrijding toch buiten de boot zouden vallen, alsnog van start gaan.

De UKR heeft als doel het bevorderen van de overgang naar een duurzame energiehuishouding te bevorderen. Op grond van deze regeling kunnen samenwerkingsverbanden een subsidie krijgen voor haalbaarheidsprojecten op het gebied van energiebesparing.