Discontovoet verlaagd van 4 procent naar 2,5 procent

De risicovrije, reële discontovoet in maatschappelijke kosten-batenanalyses wordt verlaagd van 4 procent naar 2,5 procent. Dit heeft het kabinet op voorstel van minister Bos van Financiën besloten naar aanleiding van een advies van de werkgroep actualisatie discontovoet.

Om de waarde van toekomstige kosten en baten van publieke investeringsprojecten te bepalen, worden deze voortaan gedisconteerd met een discontovoet van 2,5 procent. De verlaging van de discontovoet sluit beter aan bij de huidige kapitaalmarktrente, die in de afgelopen jaren structureel onder de 4 procent is komen te liggen. Zonder verlaging worden investeringsprojecten te streng beoordeeld en ontstaat er spanning tussen de uitkomsten van kosten-batenanalyses en analyses van PPS -projecten.

Bij de analyse van publiek-private samenwerkingsprojecten wordt volgens de huidige voorschriften uitgegaan van een nominale discontovoet, die aansluit bij de looptijd van een project. Advies is om dit ongewijzigd te laten, maar ook toe te passen voor business cases.