Gegevens uit jaardocumenten openbaar

Meer dan de helft van de zorginstellingen heeft zich in 2007 vrijwillig verantwoord met het Jaardocument maatschappelijke verantwoording.

Het bestand met alle openbare kwantitatieve data die zorginstellingen hebben ingevoerd, is vanaf 1 september voor belangstellenden beschikbaar.

Het Jaardocument is vanaf 1 januari 2008 wettelijk verplicht voor alle zorginstellingen in Nederland: ziekenhuizen, gehandicapteninstellingen, verpleeg- en verzorgingshuizen, geestelijke gezondheidszorg en thuiszorg. Het komt in de plaats van meer dan dertig verschillende vragenlijsten die zorginstellingen tot nu toe moesten invullen en neemt daarmee veel administratieve last weg.

Voordeel van werken met het Jaardocument is dat het toegankelijke en goed vergelijkbare informatie van zorginstellingen oplevert. Het verslag gaat over de financiën (de jaarrekening), de kwaliteit van zorg, het personeelsbeleid en de manier waarop de organisatie wordt bestuurd. Een instelling kan zijn Jaardocument via een internetapplicatie opmaken.

Het Jaardocument is opgesteld door 18 partijen. Ze hebben afgesproken dat ze niet langer hun eigen enquêtes uitdoen, maar gebruikmaken van de database met jaardocumenten. Het Jaardocument zorgt ervoor dat maatschappelijke verantwoording aan belanghebbenden en informatieverplichtingen samenvallen.

Op www.jaarverslagenzorg.nl (onderdeel zoeken) zijn de data met openbare informatie van deelnemers aan het jaardocument op te vragen. Tevens staat hier informatie per instelling, zoals jaarverslag/maatschappelijk verslag, jaarrekening en informatie uit de wettelijk verplichte bijlagen.