Ministerraad stemt in met notitie over adequaat volkenrechtelijke mandaat

De ministerraad heeft op voorstel van minister Verhagen van Buitenlandse Zaken en minister Van Middelkoop van Defensie ingestemd met toezending aan Eerste en Tweede Kamer van een notitie waarin het begrip 'adequaat volkenrechtelijk mandaat' wordt uitgewerkt. De notitie is opgesteld naar aanleiding van het coalitieakkoord.

In de notitie worden de betekenis en reikwijdte van een 'adequaat volkenrechtelijk mandaat' besproken. Het betreft onder meer een resolutie van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties die machtigt tot gewapend optreden, het recht op zelfverdediging en het ingrijpen bij humanitaire noodsituaties.

In het coalitieakkoord is hierover de volgende passage opgenomen. 'Nederland stemt het veiligheidsbeleid af op de nieuwe situatie in de wereld en richt zich op vredesmissies, op bestrijding van terrorisme, op conflictpreventie en op wederopbouw. Een adequaat volkenrechtelijk mandaat is vereist bij deelname aan missies met inzet van Nederlandse militairen. Het z.g. Toetsingskader is leidraad bij de besluitvorming, waarbij parlementaire instemming is verzekerd.'