Persconferentie Franse minJUS samen met Minister Hirsch Ballin

Minister Hirsch Ballin:

“Zoals gezegd, ik ben bijzonder verheugd met het bezoek van onze Franse collega die vanmiddag met de Staatssecretaris van Justitie Nebahat Albayrak de TBS inrichting De Kijvelanden zal bezoeken.

We hebben onder andere gesproken over de belangrijke onderwerpen voor het aanstaande Franse voorzitterschap van de Europese Unie. Dat was het laatste onderwerp dat aan bod kwam tijdens onze lunch.

En naast de ter beschikkingstelling, de TBS en de organisatie van de rechtsspraak, waar mijn collega al over sprak, ook over het belang van justitie-optreden bij al die criminaliteit die op een of andere manier kinderen, mensen in gezinssituaties, huiselijk geweld enzovoort, betreft.”

Minister Rachida Datí:

“Dus als we het dan hebben over de middelen waar hebben we het dan over?

Hebben we het over enerzijds het beschermen van minderjarigen, van kinderen, of de burgers? Of zijn er andere belangen, accepteren we deze risico’s of nemen we dat risico niet en stellen we middelen in werking om dit soort categorieën te beschermen?

Het geld ervoor, de middelen zijn vrijgekomen en die komen ook in 2008 vrij. In 2009 moet dat allemaal in werking zijn. De politieke wil is er, het is een van de prioriteiten binnen justitie.”

Minister Hirsch Balin:

“Ik noem ook nog even als één van de middelen die mijn collega in Frankrijk heeft aanbevolen, ook voor Europese samenwerking, het 'Amber-alert systeem' waarbij ook van verschillende communicatie media gebruik wordt gemaakt om snel ook grensoverschrijdend te kunnen optreden bij criminaliteit die op een of andere manier kinderen/mensen in kwetsbare posities beschermd.

En dat is een punt waar we zowel in de doelstellingen als in onze gedachten over de methode overeenstemmen.”