Regionale proefprojecten zorgsector

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

MEVA/ABA/2794759

31 augustus 2007

Mede namens de staatssecretarissen van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en Onderwijs, Cultuur en Wetenschap bericht ik u hierbij over een nieuw initiatief om te werken aan structurele versterking van de personeelsvoorziening in de zorgsector.

Op donderdag 30 augustus heeft door middel van een startbijeenkomst bij de zorginstelling Pieter van Foreest in Delft de aftrap plaatsgevonden van zeven regionale proefprojecten ten behoeve van de personeelsvoorziening in de zorgsector. In deze proefprojecten staat de vraag naar personeel van zorgwerkgevers centraal. In de nabije toekomst zal vooral de vraag naar verzorgenden van niveau 3 zeer groot zijn. Bovendien hebben veel zorginstellingen belang bij verdere differentiatie van functies en taken, waarbij ook aan de onderkant van het functiegebouw behoefte aan meer instroom ontstaat.

In deze zeven proefprojecten werken zorgwerkgevers, gemeenten, CWI, UWV en ROC’s samen: om de instroom van nieuw personeel in vooral de lagere functies te verbeteren, om de doorstroming van zittend personeel via onder andere scholing naar niveau 3 een impuls te geven en om vrijwilligerswerk beter te laten aansluiten op de personeelsvoorziening.
De zeven proefprojecten vinden plaats in Den Haag, Delft, Emmen, Heerlen, Haarlemmermeer, Tilburg en Twente. De looptijd van de proefprojecten is van 1 september 2007 tot en met 31 december 2008.

Naar onze mening zijn deze projecten een goed voorbeeld van het doel van dit kabinet om via regionale en lokale samenwerking te zorgen voor een betere aansluiting tussen vraag en aanbod op de arbeidsmarkt. Om te werken aan grotere arbeidsparticipatie en tegelijkertijd zorginstellingen te ondersteunen bij het vervullen van vacatures.

Hoewel concrete resultaten hierbij belangrijk zijn, moeten de projecten ook inzicht bieden in wat daarvoor op regionaal niveau moet gebeuren. Dit houdt enerzijds in dat betrokken partijen er samen voor zorgen dat meer mensen in hun regio kiezen voor een baan in de zorgsector. Anderzijds willen we dat zichtbaar wordt waar eventuele lokale en landelijke belemmeringen liggen. Het is ons voornemen om deze waar mogelijk weg te nemen.

Vanwege het grote maatschappelijke belang van een goede personeelsvoorziening in de zorgsector, een effectief lokaal arbeidsmarktbeleid en een goede aansluiting tussen het beroepsonderwijs en de arbeidsmarkt zijn bij deze proefprojecten drie ministeries betrokken: Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Sociale Zaken en Werkgelegenheid en Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Wij zullen u indien relevant gedurende de looptijd van de proefprojecten over de stand van zaken informeren en u na afloop (na 31 december 2008) informeren over de uitkomsten.

Mede namens de Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en de Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

De Staatssecretaris van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,

mw. dr. J. Bussemaker