Rijksoverheid huurt winterschilder

De ministerraad heeft besloten schilderwerkzaamheden aan panden van de rijksoverheid zoveel mogelijk in de winterperiode te laten plaatsvinden. Daarmee levert het kabinet een substantiële bijdrage aan het tegengaan van seizoenswerkloosheid onder schilders. Het kabinet zet met dit besluit ook een stap in de verduurzaming van de eigen bedrijfsvoering.

De werkloosheid onder schilders kent traditioneel een vast patroon van pieken in de winter en dalen in de zomer. Tegen het einde van het jaar sturen schildersbedrijven noodgedwongen vele werknemers met een WW-uitkering naar huis bij gebrek aan opdrachten.

Werkgevers en werknemers in de schildersbranche hebben onderling afspraken gemaakt om tot een betere spreiding van werk over het jaar te komen. Deze afspraken hebben geleid tot een zekere demping van de seizoenswerkloosheid. Om deze geheel uit te bannen moeten echter ook de opdrachtgevers, zoals de rijksoverheid, een bijdrage leveren. Technische en organisatorische innovaties hebben schilderwerk, zowel binnen als buiten, het gehele jaar door mogelijk gemaakt. De jaarlijkse planning van onderhoud door opdrachtgevers blijkt echter achter te lopen bij deze ontwikkeling.

Het kabinet is van mening dat seizoensgebonden werkloosheid niet thuishoort in een moderne solidaire samenleving en wil daarom in samenwerking met sociale partners in de schildersbranche in de praktijk aantonen dat schilderwerk het gehele jaar door mogelijk is.