Ter Horst: inwinnen gegevens door politie en inlichtingendiensten uit databestanden goed geregeld

Minister Ter Horst vindt het niet nodig dat er een nieuwe stelselwet komt die regelt hoe de politie en de inlichtingendiensten informatie halen en verwerken uit grote geautomatiseerde gegevensbestanden. Het gaat daarbij om systemen van zowel publieke partijen (bevolkingsadministratie, Kadaster, uitkeringsinstanties) als private partijen (bijvoorbeeld banken, verzekeraars, luchtvaartmaatschappijen, BKR). Volgens Ter Horst is er nu al een overzichtelijk stelsel van een beperkt aantal wetten waarmee de politie en de inlichtingendiensten hun informatie vergaren en verwerken.

Ter Horst reageert hiermee op het rapport ‘Data voor daadkracht’ van de commissie-Bosma. De minister heeft het rapport naar de Tweede Kamer gestuurd. Zij is het niet eens met de hoofdconclusie in het rapport dat de systematiek om gegevens in te winnen uit externe databestanden niet voldoet aan criteria over maatschappelijke zorgvuldigheid, effectiviteit, doelmatigheid en wettelijke grondslag.

Volgens de minister zijn er steeds beter samenhangende technische en organisatorische voorzieningen voor de uitwisseling van informatie, en werken de verschillende organisaties goed met elkaar samen. Bij het opvragen van informatie staan de beginselen van subsidiariteit ('is het echt nodig') en proportionaliteit ('hoe ver te gaan') altijd voorop. Daarop vindt onafhankelijke controle plaats.

Over de balans tussen veiligheid en privacy vindt in het parlement altijd discussie plaats bij de behandeling van wetsvoorstellen. Wel willen de betrokken ministers een onderzoek instellen over de balans tussen het waarborgen van veiligheid en het beschermen van de persoonlijke levenssfeer. Daarbij wordt ook gekeken naar nieuwe technologische en internationale ontwikkelingen. Op basis van het onderzoek zullen de ministers een nieuwe visie vaststellen.

Verschillende onderwerpen waarover de commissie-Bosma aanbevelingen doet, hebben al de aandacht van verschillende partijen en organisaties. Waar dat nog niet het geval is, zal het kabinet - voor zover nodig - aan betrokken instanties een reactie vragen.

De commissie-Bosma bestond uit:
- mr. H. Bosma, oud-voorzitter concerndirectie PinkRoccade;
- prof. dr. M.G.W. den Boer (wetenschappelijk decaan Politieacademie);
- mr. Th. C. de Graaf, nu burgemeester van Nijmegen;
- mr. J.N. van Lunteren, oud-directeur-generaal Belastingdienst;
- drs. W.J.B.M. Stolwijk RA, voorheen algemeen directeur Interpay Nederland.