Tijdelijke commissie grootschalige onderzoeksfaciliteiten

Minister Plasterk heeft de Commissie Nationale Roadmap Grootschalige Onderzoeksfaciliteiten ingesteld.

De commissie zal de minister adviseren over de belangrijkste richtingen voor investeringen in grootschalige onderzoeksfaciliteiten in de komende vijf tot tien jaar.

Dit zijn grootschalige faciliteiten die grensverleggend onderzoek mogelijk maken en door hun schaalgrootte niet door een individuele universiteit of instelling gefinancierd kunnen worden, maar waarvoor samenwerking binnen Nederland of Europa noodzakelijk is. Het gaat om grote bedragen, ten minste 40 miljoen euro over tien jaar voor één faciliteit. Grote onderzoeksfaciliteiten zijn bijvoorbeeld radiotelescopen, onderzoeksschepen, deeltjesversnellers zoals bij CERN, maar ook biologische collecties of medische biobanken. Een voorbeeld hiervan in Nederland is de 7-Tesla MRI-scanner, onderdeel van een consortium voor klinisch en cognitief hersenonderzoek van het LUMC, UMC Utrecht en het FC Donderscentrum in Nijmegen. Deze wordt in september geopend. Verder gaat binnenkort het Parelsnoer Initiatief van start, een biobankinfrastructuur tussen alle Universitair Medische Centra.

Voorzitter van de commissie is W.G. van Velzen, voorzitter van het bestuur van het Rathenau instituut en senior adviseur bij het advocatenkantoor Covington & Burling. De commissie zal nog voor het einde van dit jaar met een advies komen. Het advies zal aansluiten bij de in Nederland aanwezige wetenschappelijke sterktes en bij het advies van de European Strategy Forum for Research Infrastructures (ESFRI), die in kaart heeft gebracht welke faciliteiten voor Europa van belang zijn.