Verlenging Nederlandse missie in Bosnië-Herzegovina

De ministerraad heeft op voorstel van minister Verhagen van Buitenlandse Zaken, minister Van Middelkoop van Defensie en minister Koenders voor Ontwikkelingssamenwerking besloten om de Nederlandse militaire bijdrage aan de EU-geleide troepenmacht in Bosnië-Herzegovina met 12 maanden voort te zetten tot juni 2008.

Sinds 2 december 2004 leidt de Europese Unie de militaire operatie Althea in Bosnië-Herzegovina. De operatie wordt uitgevoerd door de EU-troepenmacht EUFOR. Deze troepenmacht heeft de stabilisatietaken overgenomen van de NAVO-geleide troepenmacht SFOR en is daarmee verantwoordelijk voor de handhaving van de militaire aspecten van de Dayton-akkoorden. De bijdrage bestaat uit 85 militairen die vooral werkzaam zijn in zogeheten Liaison and Observer Teams.

Gezien het aanhoudend grote belang van de Westelijke Balkan in het Nederlandse buitenlands beleid, hecht het kabinet, zolang er sprake is van militaire aanwezigheid van de NAVO en/of de EU in deze regio, aan een betekenisvolle Nederlandse bijdrage.