Zorginstellingen moeten eerder voornemen tot fusie melden bij NMa

Ziekenhuizen, AWBZ-instellingen en andere zorgverleners moeten eerder dan nu het geval is, een voornemen tot fusie of concentratie melden bij de NMa. De ministerraad heeft op voorstel van minister Van der Hoeven van Economische Zaken besloten om voor een periode van vijf jaar de drempel voor instellingen die zorg verlenen, waarbij zij toestemming moeten vragen voor een fusie, te verlagen. De Tweede Kamer had door middel van een motie van het CDA-Kamerlid Ten Hoopen hierom gevraagd.

Ondernemingen hoeven een voornemen tot fusie of concentratie nu alleen voor te leggen aan de NMa wanneer zij een omzet hebben die een bepaalde drempel, genoemd in de Mededingingswet, overschrijdt. De AMvB waartoe het kabinet heeft besloten verlaagt tijdelijk, voor een periode van vijf jaar, de omzetdrempel voor instellingen die zorg verlenen. Hierdoor moeten ziekenhuizen, AWBZ-instellingen en andere zorgverleners eerder een voornemen tot fusie of concentratie melden bij de NMa. Deze verlaging is nodig omdat zorgverleners - met name AWBZ-instellingen - vaak op een kleine relevante markt actief zijn en relatief lage omzetten hebben. Een fusie of concentratie hoeft daarom vaak niet gemeld te worden aan de NMa, terwijl de fusie of concentratie wel kan leiden tot een machtspositie die de daadwerkelijke keuzevrijheid en in het verlengde daarvan mededinging kan beperken. De AMvB zorgt ervoor dat het risico dat er mededingingsverstorende fusies of concentraties, welke de keuzevrijheid beperken, plaatsvinden in de zorgsector kleiner wordt. Juist ook de kwaliteit in de zorg is met verscheidenheid en een ruim aanbod gediend.

De ministerraad heeft ermee ingestemd dat het ontwerpbesluit voor advies aan de Raad van State zal worden gezonden. De tekst van het besluit wordt openbaar bij publicatie in het Staatsblad.