Opening gebouw geotechnologie TU Delft

Dames en heren,

• Vandaag is de opening van dit prachtige nieuwe gebouw voor geotechnologie. Ik heb begrepen dat geotechnologen van oudsher de mijnbouwers onder de academici waren. Uw werkterrein ligt nu nog steeds onder de grond, maar is wel erg verbreed, via het opsporen van aardolie en aardgas, tot exploitatie en beheer van de ondergrond.

• Als aardwetenschappers bent u op allerlei manieren bezig met technische en maatschappelijke vraagstukken om duurzaamheid te bevorderen: hergebruik van grondstoffen, emissiebeperking, ondergrondse opslag van CO2 en andere schadelijke stoffen, etc. Duurzaamheid is een thema dat de hele samenleving bezighoudt. Ook het kabinet verwacht veel van nieuwe innovatieve technologieën. De geotechnologie speelt hier een belangrijke rol, tijdens het symposium vandaag is het ook een thema.

• Naast duurzaamheid zijn de komende jaren nog twee zaken belangrijk in het onderwijs en onderzoek, zowel voor u als voor mij: het ontwikkelen van talenten en het stimuleren van het bèta- en techniekonderwijs.

• Het ontwikkelen van talenten betekent zoveel als: alles eruit halen wat er in zit, binnen een ambitieuze studie- en onderzoekscultuur. De student haalt alles uit de studie wat er in zit, en het onderwijs daagt de studenten daartoe uit. Studenten kunnen veel meer dan wat we nu van ze vragen. Onderzoekers moeten de kans krijgen om te excelleren.

• Ik denk dat de opleiding technische aardwetenschappen al veel kenmerken heeft van de ideale studie- en onderzoekscultuur: een intensieve, betrekkelijk kleinschalige opleiding, met een sterke internationale oriëntatie, zeer gevarieerde toepassingsgebieden en uitdagende beroepsperspectieven. Ik vermoed dat de studenten niet te klagen hebben over gebrek aan contacturen en uitdagingen. Dat zal ik straks zelf wel even nagaan.

• Stimulering bèta en techniek: doel van het vorige kabinet was een groei van 15% in 2007 voor de instroom van studenten in de natuurwetenschappelijke en technische opleidingen. Een niet voor niets ambitieuze doelstelling: dit zijn de hoger opgeleiden waar de samenleving om zit te springen. Het heeft er lang naar uitgezien dat we dat doel dat niet zouden halen, eigenlijk waren we al blij dat de instroom niet verder daalde. De laatste gegevens laten zien dat het tij keert: aan het eind van het jaar kunnen we hopelijk zeggen dat we met een groei van 13% het doel bijna hebben gehaald.

• Als we afgaan op de vooraanmeldingen belooft het studiejaar 2007/2008 een goed jaar voor de TUD te worden: het aantal eerstejaars groeit met zo’n 13% (ruim meer dan de landelijke groei). Ook de technische aardwetenschappen zitten in de lift. De intensieve samenwerking die is gezocht met de middelbare scholen in de omgeving heeft duidelijk zijn vruchten afgeworpen.

• Tot slot wil ik stilstaan bij de belangrijke stappen voor de toekomst gezet die de TU Delft onlangs heeft gezet: het samenwerkingsverband van de TU Delft, de TU Eindhoven en de Universiteit Twente: de 3 TU federatie. Die federatie is een ware krachtenbundeling van onderwijs en onderzoek. OCW vindt dit een haast noodzakelijke ontwikkeling, gelet op de toenemende concurrentie in Europa en in de wereld.

• Geotechnologie heeft dit mooie nieuwe gebouw meer dan verdiend. Ik wens u en ons allen toe dat het er toe bijdraagt dat de geotechnologie zich oneindig verder kan ontplooien, zoals de blauwe spiraal hier in het trappenhuis. Die staat voor de alchemist, uit het boek van Paulo Coelho, die uit stenen goud maakt. Want daar gaat het om bij de geotechnologie: om kwaliteit en duurzaamheid.