Speech tijdens de presentatie van Het laatste kind in het bos

Speech door de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, mw. Gerda Verburg, tijdens de presentatie van Het laatste kind in het bos, Den Haag, 5 september 2007

Dames en heren, dear Mr. Louv,

I am very happy that you can be with us today, Mr. Louv. The message of your book, The Last Child In The Woods, is an extremely important one, especially in a heavily urbanized country like the Netherlands.

I hope that the Dutch edition of the book, which we will 'unveil' in a few moments, will have the same resonance here as the original has had in the United States. For we must counter the trend that today's children - and those of the future - are becoming less and less aware of nature, of the great outdoors, and spending more and more time behind the television set and the computer.

I am already doing as much as I can to bring children and nature closer together. I expect the Dutch edition of your book to help me in getting this important message across, especially to parents - who play a crucial role in all this.

If you'll excuse me, Mr. Louv, I'll continue now in Dutch. After all, it is our native tongue.

Dames en heren,

Ik heb meneer Louv zonet bedankt voor zijn komst naar Nederland en hem verteld waarom ik zijn boek zo belangrijk vind, zeker in het zwaar verstedelijkte Nederland.

Volgens het boek van meneer Louv, Het laatste kind in het bos, komen kinderen steeds minder in contact met groen, met de natuur. Voor veel kinderen is het platteland onbekend terrein en zijn televisie en de computer veel leuker dan buiten spelen, wandelen of fietsen. En meneer Louv laat zien - op een heel geloofwaardige manier, vind ik - dat er een relatie is tussen gezondheid van kinderen en contact met de natuur. Kinderen die niet vaak buiten zijn lijden vaker aan overgewicht, aan concentratiestoornissen en ADHD.

Het boek gaat zelfs nog wat verder. Het legt ook verband tussen buiten zijn, met de natuur bezig zijn en het gevoel ergens geworteld te zijn, ergens thuis te horen, op te groeien tot een evenwichtig mens.

Als je al die dingen bij elkaar optelt, zegt meneer Louv, dan kan je wel spreken van een 'nature deficit disorder', een ziekte die wordt veroorzaakt door een gebrek aan natuur.

Teveel kinderen lijden aan deze kwaal, en daarom moeten we er alles aan doen om kinderen weer naar buiten te krijgen, weer met de natuur vertrouwd te maken.

Want willen we kinderen die de natuur alleen nog maar kennen van de televisie en - missichien - vakantie in het buitenland, die te weinig bewegen en die straks niet meer vanuit hun eigen ervaringen kunnen kiezen voor een duurzame en gezonde samenleving? Ik in elk geval niet.

Daarom probeer ik als minister van LNV de 'nature deficit disorder' zo veel mogelijk te bestrijden. Ik investeer in scharrelkinderen om hangjongeren te voorkomen. Door speelbossen, door natuureducatie, door smaaklessen, door het programma Groen in en om de stad, door het creëren van minstens 10.000 stageplaatsen in de natuur en bij boeren, noem maar op.

Maar als minister kan ik het niet alleen. Natuurlijk, ik kan stimuleren, agenderen, voorwaarden scheppen, een Nota Natuur- en Milieu-educatie schrijven - maar dat is niet genoeg. We zullen samen moeten werken aan de oplossing van dit probleem. En dan kijk ik niet alleen naar de politiek, de maatschappelijke organisaties en het bedrijfsleven - nee, dan kijk ik, net als meneer Louv, eerst en vooral naar de ouders, want juist zij spelen een cruciale rol in de opvoeding en bewustwording van hun kinderen.

Ik roep iedereen op het boek van meneer Louv te lezen. Ouders dus, maar ook beleidsmakers, mensen uit de natuurwereld en het onderwijs - laten we er voor zorgen dat Het laatste kind in het bos hier net zo'n bestseller wordt als in de Verenigde Staten.

Dat - en alle andere dingen die we samen kunnen doen - zal er zeker toe bijdragen dat onze kinderen weer in contact komen met de natuur en het buitenleven, en dat ze opgroeien tot evenwichtige burgers in een duurzame samenleving.

And now, Mr. Louv, I think we are expected to unveil Het laatste kind in het bos, the Dutch edition of your Last Child In The Woods.