Slimme energiemeter voor iedereen

De ministerraad heeft op voorstel van minister Van der Hoeven van Economische Zaken ingestemd met een wetsvoorstel tot wijziging van de Elektriciteitswet en de Gaswet ter verbetering van de werking van de kleinverbruikersmarkt voor elektriciteit en gas. Doel van het wetsvoorstel is dat de klant beter wordt bediend, dat de concurrentie en de innovatie op de kleinverbruikersmarkt worden gestimuleerd en dat het energie- en kostenbewustzijn bij de klant wordt vergroot. Met dit wetsvoorstel wordt invulling gegeven aan de EU-richtlijn energie-efficiency. Het is een instrument in het kader van het programma Schoon en Zuinig om de energiebesparingsdoelstellingen van het kabinet te helpen bereiken.

De invoering van de zogenoemde slimme meter staat centraal in het wetsvoorstel. Binnen zes jaar na inwerkingtreding van de wet krijgt iedere kleinverbruiker een op afstand uitleesbare meter. Hierdoor krijgen afnemers zeer nauwkeurige en frequente informatie over hun energieverbruik en de daarmee verbonden kosten. Het vergemakkelijkt effectieve besparingsadviezen en maakt ook andere, meer op de wensen van afnemers toegesneden diensten mogelijk. Bovendien leveren verhuizingen of wisselingen van energieleverancier geen administratieve problemen meer op doordat de actuele meterstand online opvraagbaar is. De netbeheerder is primair verantwoordelijk voor de uitrol van de slimme meter in Nederland. Het tarief van de meterhuur wordt gereguleerd, waarbij de afspraak is dat de invoering van de slimme meter geen meerkosten voor de afnemers oplevert.

Verder wordt met het wetsvoorstel het zogeheten leveranciersmodel ingevoerd. De leverancier stuurt de energierekening standaard mede namens de netbeheerder en is het aanspreekpunt voor de klant. De dienstverlening aan afnemers en de concurrentie tussen leveranciers kan hierdoor verbeteren. Voor de consument wordt verwarring over wie gebeld moet worden bij vragen of problemen beëindigd.

De ministerraad heeft ermee ingestemd dat het wetsvoorstel voor advies aan de Raad van State zal worden gezonden. De tekst van het wetsvoorstel en van het advies van de Raad van State worden pas openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer.