Aboutaleb: dit jaar al 130 miljoen euro subsidie uit Europees Sociaal Fonds toegekend

'Nederland heeft een vliegende start gemaakt met de uitvoering van het nieuwe programma voor het Europees Sociaal Fonds (ESF). Sinds begin dit jaar is al voor ruim 130 miljoen euro subsidie toegekend aan projecten om mensen aan het werk te helpen of te houden. Voor heel 2007 is 180 miljoen euro beschikbaar.' Dit heeft staatssecretaris Aboutaleb van Sociale Zaken en Werkgelegenheid gezegd bij de afsluiting van een ESF tournee door Nederland.

De tournee, die de afgelopen maanden door de provincies Zeeland, Utrecht, Limburg en Zuid-Holland voerde, was bedoeld om de mogelijkheden van het ESF onder de aandacht te brengen van onder meer gemeenten, CWI, UWV, praktijkscholen en opleidings- en ontwikkelingsfondsen. Zij kunnen subsidie aanvragen om werkzoekenden en scholieren makkelijker aan het werk te krijgen, of om werknemers bij te scholen. Projecten die subsidie krijgen moeten voor zestig procent uit andere middelen worden gefinancierd. De tournee is vandaag afgesloten in Rotterdam. Eurocommissaris Spidla (Werkgelegenheid en Sociale Zaken) was daarbij aanwezig. Hij wees erop dat recente Europese inspanningen om meer banen te creëren resultaat opleveren. 'Het aantal banen groeit en de werkloosheid daalt. 'Verder zei Spidla dat iedereen mee moet doen op de arbeidsmarkt. 'Het Nederlandse ESF-programma richt zich daarom met name op mensen die moeilijk aan de slag kunnen komen.'

Voor de huidige ESF-periode, die loopt van 2007 tot en met 2013, is in totaal 830 miljoen euro beschikbaar. Van de nu toegekende 130 miljoen euro gaat ongeveer twaalf miljoen naar gemeenten voor de re-integratie werkzoekenden. Verder is zo'n 24 miljoen euro bestemd voor praktijkonderwijs en voortgezet speciaal onderwijs voor jongeren met weinig kansen op werk. Tot slot gaat ruim honderd miljoen euro naar de bijscholing van werknemers.

De ESF-tournee werd georganiseerd door het ministerie van SZW.