Van positief nieuws tot milieuvriendelijke broodtrommels

Een Tweede Kamer vol met jongeren. In debat met ministers, op de tafels trommelend van instemming of stemmend met groene en gele kaarten. De Tweede Kamer was vandaag het strijdtoneel van het Nationaal Jeugddebat. Ruim honderd jongeren uit heel Nederland namen hieraan deel. Minister Rouvoet was een van vier ministers die met de jongeren in debat ging. Zijn onderwerp: de beeldvorming rond jongeren.

Andere onderwerpen die aan bod kwamen, waren tolerantie en samenleven, discriminatie op het werk en klimaatverandering. Daarvoor betraden de ministers Vogelaar, Donner en Cramer de arena.

Maanden zijn jongeren bezig geweest met de voorbereiding van het Jeugddebat. Om mee te doen moesten ze eerst de voorronde van de provinciale Jeugddebatten overleven. De uitverkoren jongeren van tussen de 12 en de 18 maakten samen met andere jongeren voorstellen die ze tijdens het Nationaal Jeugddebat verdedigden. Gezeten op de stoelen van de echte kamerleden, volgens strict parlementaire procedures en onder het toeziend oog van kamervoorzitter Gerdi Verbeet.

Website

De fractie die met Rouvoet in debat ging, wilde een internetsite waar jongeren die een plan hebben om iets te organiseren of veranderen in hun omgeving terechtkunnen. Medewerkers van de site moeten hen helpen hun plannen voor elkaar te krijgen en erover te berichten in de media.

Rouvoet zag de site die de jongeren voorstelden, vooral in combinatie met de al bestaande website ikbengeweldig.nl . ‘Laat de overheid ook niet voortdurend met nieuwe initiatieven komen. Des te meer initiatieven die niet alleen vóór maar ook dóór jongeren zijn, des te beter het is.’ Dat positieve beeldvorming over jongeren hard nodig is, daar stemde Rouvoet volledig mee in. Via bijvoorbeeld steun aan vrijwilligers en training van jongeren in maatschappelijke stages zegde hij toe daaraan te willen bijdragen.

Inkijkje

Voor de jongeren was het debat niet alleen een manier om de politici eens duidelijk te maken hoe zij erover denken, maar ook een grote kans om hun debatvaardigheden aan te scherpen. En natuurlijk was het ook een mooi inkijkje in het centrum van de macht in Nederland.

Het Nationaal Jeugddebat vond voor de twaalfde keer plaats in de Tweede Kamer. Het debat wordt georganiseerd door de Nationale Jeugdraad . Deze raad wil jongeren bij de politiek betrekken én de politiek verbeteren door de inbreng van jongeren. Het programmaministerie voor Jeugd en Gezin ondersteunt de Jeugdraad.