Vrij verkeer voor postbodes

Maandag 1 oktober 2007 is door de Raad van Ministers een akkoord bereikt over het vrijmaken van de postmarkt in de Europese Unie. Vanaf 31 december 2010 wordt het bestaande monopolie op post tot 50 gram opgeheven.

‘Het opheffen van de bestaande Europese monopolies op post tot 50 gram is belangrijk voor Nederlandse postbedrijven’, aldus staatssecretaris Heemskerk. Hierdoor kunnen zij ook andere Europese markten eenvoudiger betreden. Er ontstaat straks een totale Europese postmarkt van 88 mrd. euro.

Voor de consument heeft het opheffen van het monopolie belangrijke voordelen, zoals meer keuze, nieuwe diensten en lagere prijzen. Met name instellingen die veel post versturen zoals banken, uitgevers en goede doelen besparen kosten.

Elf lidstaten, waaronder vooral nieuwe toetreders zoals Roemenië, Tsjechië en Slowakije hebben de mogelijkheid gekregen om het monopolie nog twee jaar langer in stand te houden tot 31 december 2012. Zij hebben meer tijd nodig voor de voorbereidingen.

Deze elf lidstaten vertegenwoordigen slechts een klein deel van de Europese postmarkt. De twee jaar uitstel voor deze lidstaten is volgens Heemskerk belangrijk voor het draagvlak in die landen.

2008

In navolging van enkele andere Europese lidstaten zoals het Verenigd Koninkrijk en Zweden stelt Nederland de markt al open per 2008. Hierdoor kan de Nederlandse consument al eerder van de voordelen profiteren.

Het vandaag bereikte akkoord was belangrijk voor de Nederlandse postbedrijven, zodat voor hen duidelijkheid bestaat over de datum waarop de andere lidstaten van de Europese Unie hun postmonopolie opheffen. Zo kunnen zij tijdig inspelen op de nieuw toegankelijke postmarkten.

De staatssecretaris vroeg verder aandacht voor de gelijke behandeling van de BTW voor post in Europa en toezicht op eerlijke arbeidsvoorwaarden. Een eerlijk speelveld in Europa is immers van groot belang.