Bussemaker doet aftrap van ‘borstkankermaand’
Staatssecretaris Bussemaker heeft in de Amsterdamse Arena de aftrap gedaan van de ‘Borstkankermaand’. Zij prees de rol van de stichting Pink Ribbon die borstkanker goed onder de aandacht brengt en zij sprak haar waardering uit voor de actie ‘Beweeg! Geef borstkanker minder kans’ Ook nam ze ‘Het borstkankerboek’ in ontvangst.
Dames en heren,
Pink Ribbon is natuurlijk ook bijzonder. De manier waarop de stichting borstkanker onder de aandacht brengt, werkt ontzettend goed.
Vrouwen die borstkanker hebben of hebben gehad, verdienen die aandacht als geen ander. Alleen in Nederland treft deze vorm van kanker per jaar ongeveer 14.000 vrouwen en met hen alle mensen in hun naaste omgeving.
Niet voor niets stelde de overheid destijds een bevolkingsonderzoek in om vrouwen met borstkanker tijdig op te sporen. Gelukkig wordt de overlevingskans bij borstkanker steeds groter. Maar door de vergrijzing zal het aantal gevallen ook sterk toenemen.
Als we steeds beter beseffen welke impact borstkanker heeft op onze samenleving, dan zal dat de preventie en behandeling ten goede komen. Want vroegtijdige opsporing en wetenschappelijk onderzoek zijn gebaat bij bewustwording en brede ondersteuning. Pink Ribbon levert daaraan met al haar activiteiten een zeer belangrijke bijdrage.
Eigenlijk verdient Pink Ribbon hiervoor een lintje.
Maar minstens even belangrijk is het uitgangspunt bij al die activiteiten. Dat is niet de ziekte, de arts, of het onderzoek, maar dat zijn de vrouwen zelf. De vraag is steeds wat er allemaal gebeurt met vrouwen als het om borstkanker gaat. Hoe je, in afwachting van het resultaat, omgaat met een kankeronderzoek. Wat er allemaal op jou en op je omgeving afkomt als je hoort dat je borstkanker hebt. En hoe je de fysieke en mentale veerkracht vindt om na je ziekte de draad weer op te pakken.
Natuurlijk zijn onderzoek en medische behandeling hierbij van groot belang. Maar het gaat ook om zaken als lichamelijk verzorging, zowel tijdens de ziekte als na de behandeling. Of om hoe je omgaat met de gevolgen van een operatie. Vooral als je een borst bent verloren. Dat heeft voor een vrouw grote gevolgen. Gelukkig zijn er steeds meer positieve ontwikkelingen die daarbij kunnen helpen. Zoals borstprotheses of speciale mode, zodat je kunt laten zijn dat je mooi kan zijn ook na een borst operatie. Dat soort dingen kan vrouwen steunen om ze na die ingrijpende operatie weer een gevoel van trots te geven. Trots op het vrouw zijn en trots op je eigen lichaam. Ik vand dat heel belangrijk en het is van belang dat we dit soort ontwikkelingen ondersteunen.
Bovendien, en dat vind ik ook een goede ontwikkeling, geeft Pink Ribbon aandacht aan de mogelijkheden om de kans op borstkanker te verkleinen. Want natuurlijk is preventie het beste. Mooi voorbeeld is de actie ‘Beweeg! Geef borstkanker minder kans’, waarmee Pink Ribbon vrouwen informeert over de preventieve werking van bewegen. Met welzijn en sport als mijn werkterrein spreekt het voor zich dat ik dit initiatief van harte steun.De vrouw centraal; dat is ook mijn eerste indruk bij het mooi vormgegeven boek dat ik net overhandigd heb gekregen. Dat is niet helemaal toevallig, omdat Het borstkankerboek in nauwe samenwerking met Pink Ribbon en de Borstkankervereniging Nederland tot stand is gekomen.
Het is duidelijk dat dit een onmisbaar naslagwerk is voor iedereen die met borstkanker te maken krijgt. Alles staat erin. Dus ook veel aandacht voor de nieuwste wetenschappelijke inzichten, mogelijke behandelwijzen en onderzoeken.
Terecht, want ook op die gebieden is er veel in beweging. Zo zijn er nieuwe ontwikkelingen bij het bevolkingsonderzoek. Er wordt bijvoorbeeld hard gewerkt aan het digitaliseren van het onderzoeksproces.
Ook gaat het boek in op vragen als ‘Wat staat mij te wachten nu ik weet dat ik borstkanker heb?’ en: ‘Wat zijn de mogelijkheden voor reconstructie?’ Allemaal zaken die direct raken aan het dagelijkse leven van vrouwen met borstkanker.
Dames en heren, dit boek en deze bijeenkomst bewijzen dat het onderwerp ‘vrouwen met borstkanker’ springlevend is. En dat is een hoopgevende constatering zo aan het begin van oktober die we sinds enige tijd aanduiden als ‘Borstkankermaand’. Het maakt dat we met vertrouwen de toekomst tegemoet kunnen gaan. Dat we in de strijd tegen borstkanker steeds meer overwinningen zullen halen. En dat de vrouwen waar het om gaat, maar eigenlijk wij allemaal, sterker uit die strijd kunnen komen.