NAVO-top in Noordwijk

In Noordwijk vindt woensdag 24 oktober en donderdag 25 oktober een informele bijeenkomst plaats van de Noord-Atlantische Raad voor ministers van Defensie. Secretaris-generaal van de NAVO, Jaap de Hoop Scheffer, zit de vergadering voor.

Voorafgaand aan de informele bijeenkomst is er een overleg van de landen die bijdragen leveren aan het Regional Command South in Afghanistan, onder leiding van minister Eimert van Middelkoop.

Operaties

Woensdag spreken de ministers vooral over de operaties in Kosovo (KFOR) en Afghanistan (ISAF). KFOR heeft als doel het creëren en instandhouden van een veilige en stabiele omgeving. Verder ondersteunt KFOR de VN-missie UNMIK in Kosovo. KFOR bestaat uit ruim 16.000 militairen uit 26 NAVO-landen en elf niet-NAVO-landen. Nederland neemt momenteel met vier militairen deel aan KFOR en heeft de bijdrage onlangs met een jaar verlengd.

De stabilisatiemacht ISAF in Afghanistan is de grootste missie van de NAVO. ISAF assisteert de Afghaanse autoriteiten bij de vorming van een stabiele, democratische staat, waarin zij zelfstandig kunnen zorgen voor veiligheid en stabiliteit en economische opbouw. Er zijn ruim 40.000 militairen uit 37 landen ontplooid. Nederland zet 1.650 militairen voor ISAF in.

De missie in Afghanistan wordt woensdag ook besproken in aanwezigheid van de Afghaanse minister van Defensie Abdul Rahim Wardak en de defensieministers van de niet-NAVO-landen die aan ISAF bijdragen. Mede op voorstel van Nederland zijn ook de EU, VN en Wereldbank hiervoor uitgenodigd.

Capaciteiten en transformatie

Tijdens de NAVO-top is er verder aandacht voor de voortgang van het transformatieproces en het bevorderen van de capaciteitsdoelstellingen die tijdens de top in Riga zijn vastgesteld. Van belang hierbij zijn de snel inzetbare NATO Response Force (NRF) en force generation (het beschikbaar stellen en hebben van eenheden) van de NAVO in algemene zin.

NAVO Rusland Raad

Tot slot is er, in aanwezigheid van de Russische minister Anatoli Serjoekov, een bijeenkomst van de NAVO Rusland Raad. Hierin wordt gesproken over onder meer Afghanistan, missile defence, NAVO-uitbreiding, het verdrag inzake Conventionele Strijdkrachten in Europa (CSE) en Kosovo.